sobota 12. září 2015

Uvařte si k narozeninám: krémové rizoto s vepřovým masem a lilkem

Ukázala jsem vám první část svého narozeninového menu a teď se vám chystám ukázat i tu druhou (mnou vyrobenou, babička uvařila prvotřídní telecí na paprice s nočky). Jen mírně jsem zjednodušila postup uvedený v kuchařce plné hudby Martina Škody (doporučenou skladbu k tomuto pokrmu si vyhledejte tam) a opět se pustila do přípravy italského krémového rizota, tentokrát obohaceného o směs složenou z pečeného vepřového masa, lilku, cibule a sušených rajčat. Už podle seznamu ingrediencí jistě tušíte, že to bylo dobré, ne-li výborné. Jen ta příprava přece jenom trvá o něco déle, takže na všední večery si raději vyberte nějakou jinou variantu rizota. A pak, třeba v neděli, si otevřete lahev vínka a pusťte se do vaření. Věřím, že potěšíte celou rodinu, ať už slaví narozeniny či něco jiného.:)
Na velkou pánev rizota (4-6porcí):
Rizoto: 400g kulatozrnné rýže, 1 - 1,5 litru kuřecího vývaru, 100ml bílého vína, 1 cibule, 80g másla, 100g parmazánu, olivový olej
Masovo-zeleninová směs: 500g vepřového masa (pečeně), 1 lilek, 5 cibulí, hrst sušených rajčat, sůl, pepř, kapka vinného octa, 2-3 lžíce olivového oleje

Maso důkladně osolte, opepřete, potřete olivovým olejem, umístěte do pekáčku a dejte na půl hodiny péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po této době k masu přidejte oloupané cibule (vcelku), lilek vcelku či na poloviny neoloupaný, vše pečlivě zakryjte alobalem (pokud se vám chce, zabalte do alobalu každý kus zeleniny zvlášť) a pečte ještě asi hodinu až hodinu a půl při 180 stupních.

Po této době by mělo být vše měkké a propečené. Nechte trochu vychladnout a nakrájejte maso i zeleninu na drobné kostičky. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a octem.

Teď už můžete začít s přípravou rizota. Postupuje se zcela klasicky: na oleji osmahněte cibulku, trochu osolte, zalijte bílým vínem, nechte odpařit a pak přisypte suchou rýži. Zalijte teplým vývarem tak, aby rýže byla ponořená (já přilila i vypečenou šťávu z masa). Občas zamíchejte a až se vývar vsákne do rýže, přilijte další. Asi po deseti minutách přidejte polovinu masa + zeleniny. Stejným způsobem pokračujte, dokud nebude rýže měkká, nemělo by to trvat déle než půl hodiny. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán a máslo. Nechte rozpustit a ještě tak pět minut pod pokličkou odpočinout.

Rizoto podávejte posypané zbylou částí lilkové směsi a případně i dalším parmazánem. Má se jíst teplé, ale mě chutná i druhý den ohřáté...studené raději ne. Hezké narozeniny to byly.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat