Nějak se stalo, že jsem už dlouho nic neupekla. Ne kvůli absenci chuti na sladké, ale spíš kvůli spoustě jiných aktivit. Ale sezónu švestek by bylo škoda úplně ignorovat. A proto vznikl tenhle koláček plný švestek, pod kterými je pečlivě ukryt mandlový prášek. Na fotce to není vidět, ale koláč jsme si vychutnali i s troškou vanilkové zmrzliny. Vynikající zážitek z magazínu Albert.:)
Na 1 hezký kulatý koláč:
Těsto: 310g hladké mouky, půl lžičky soli, 1 lžíce krupicového cukru, 225g studeného másla, zhruba 150ml ledové vody
Mandlová posypka: 40g mandlí (v nouzi jiných oříšků, raději se neptejte, co jsem použila já), 2 lžíce polohrubé mouky, 5 lžic krupicového cukru
Asi 600g švestek, trocha smetany ke šlehání na potření.
Na těsto smíchám mouku se solí a cukrem, pak přidám na menší kusy nakrájené máslo a propracovávám až do stadia drobenky. Pak přiliju asi 100ml vody a snažím se vytvořit soudržné těsto. Pokud to ještě nejde, přidávejte po lžičkách vodu, až se těsto přestane drolit. Zabalte do folie a odložte do ledničky na hodinu odpočinout.
Mezitím připravte mandlovou mouku: mandle rozmixujte najemno a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenké plátky.
Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na placku o poloměru asi o 5 cm větší než cílová velikost koláče. Kromě těchto okrajů ji celou posypte mandlovou moukou a na ni rozprostřete nakrájené švestky. Ty posypte lžící cukru. Okraje koláče zahněte přes švestky a potřete smetanou. Dejte koláč na pečicím papíru na plech a pečte na 200 stupňů asi třičtvrtě hodiny, až okraje zezlátnou.
Co s koláčem poté už vám asi nemusím radit: je výborný teplý i studený, s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky.
Žádné komentáře:
Okomentovat