sobota 5. září 2015

Jednoduchý švestkový koláč

Nějak se stalo, že jsem už dlouho nic neupekla. Ne kvůli absenci chuti na sladké, ale spíš kvůli spoustě jiných aktivit. Ale sezónu švestek by bylo škoda úplně ignorovat. A proto vznikl tenhle koláček plný švestek, pod kterými je pečlivě ukryt mandlový prášek. Na fotce to není vidět, ale koláč jsme si vychutnali i s troškou vanilkové zmrzliny. Vynikající zážitek z magazínu Albert.:)

Na 1 hezký kulatý koláč:
Těsto: 310g hladké mouky, půl lžičky soli, 1 lžíce krupicového cukru, 225g studeného másla, zhruba 150ml ledové vody
Mandlová posypka: 40g mandlí (v nouzi jiných oříšků, raději se neptejte, co jsem použila já), 2 lžíce polohrubé mouky, 5 lžic krupicového cukru
Asi 600g švestek, trocha smetany ke šlehání na potření.

Na těsto smíchám mouku se solí a cukrem, pak přidám na menší kusy nakrájené máslo a propracovávám až do stadia drobenky. Pak přiliju asi 100ml vody a snažím se vytvořit soudržné těsto. Pokud to ještě nejde, přidávejte po lžičkách vodu, až se těsto přestane drolit. Zabalte do folie a odložte do ledničky na hodinu odpočinout.

Mezitím připravte mandlovou mouku: mandle rozmixujte najemno a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenké plátky.

Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na placku o poloměru asi o 5 cm větší než cílová velikost koláče. Kromě těchto okrajů ji celou posypte mandlovou moukou a na ni rozprostřete nakrájené švestky. Ty posypte lžící cukru. Okraje koláče zahněte přes švestky a potřete smetanou. Dejte koláč na pečicím papíru na plech a pečte na 200 stupňů asi třičtvrtě hodiny, až okraje zezlátnou.


Co s koláčem poté už vám asi nemusím radit: je výborný teplý i studený, s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky.

Žádné komentáře:

Okomentovat