pátek 4. září 2015

Kuřecí plátek se zeleninou s příměsí cideru

Do receptů, které mají návod na dvě stránky, se normálně nepouštím. Ale když je navíc udávaná doba přípravy kratší než hodinu...tak to přece nemůže být tak složité, ne? Za tuhle dobu vznikne kuře v příjemně lehké úpravě, s výbornou svěží zeleninovou přílohou a zajímavou omáčkou navíc. Řekla bych, že tenhle pokrm je zvlášť vhodný na romantickou večeři ve dvou. K tomu dopít zbytek cideru...nebo rovnou láhev vínka...úplně si ten hezký večer umím představit. (Nebojte, já tu večeři taky nejedla sama, ale romantický večer to nebyl.)


Na 4 porce: 
600g kuřecích prsou (měla jsem kuřecí prsa s kostí z jednoho kuřátka), lžíce oleje, sůl, pepř
Zelenina: lžíce másla, 1 cibule, 1 malý celer, 2 větší mrkve, 1 kedlubna, 1 lžíce krupicového cukru, 100ml cideru, lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Omáčka: lžíce másla, 1 cibule, 4 snítky estragonu, 100 ml cideru, 100 ml smetany ke šlehání

Začneme přípravou zeleniny: všechnu očistíme a krájíme cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, celer a kedlubnu na drobné plátky. Estragon a petrželku nadrobno.
Plátky kuřete osolíme, opepříme a zprudka opečeme na troše oleje dozlatova. Pak dáme do zapékací mísy do trouby asi na deset minut dopéct.

Do pánve od kuřete přidáme trochu másla a opékáme nejdřív cibuli, pak celer a pak i zbylou zeleninu. Zasypeme cukrem a přidáme sůl a pepř. Pak zalijeme ciderem a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Nakonec odklopíme, aby se přebytečná tekutina vypařila.

V mezičase se věnujeme estragonové omáčce. Na pánvi na másle opět opečeme cibulku doměkka, pak přihodíme estragon a zalijeme ciderem. Necháme chvilkou zhoustnout a pak zalijeme ještě smetanou. Dochutíme solí.

Servírujeme zeleninu, na to kuře nakrájené na tenké plátky a vše přelijeme omáčkou.
Tak, snad jsem ten návod dostatečně zestručnila. Bylo to moc dobré, chuť cideru se nevypařila a pokrm úspěšně ozvláštnila.

Žádné komentáře:

Okomentovat