pondělí 14. září 2015

Cuketová polévka s česnekovými nočky


Léto pomalu odchází, ale cukety jsou v obchodech stále dobře dostupné. Nejvyšší čas na to vyzkoušet tuto jednoduchou nejen cuketovou polévku s výraznými česnekovými nočky. Právě ty mě na té polévce upoutaly - a pak také to, že to není takový ten klasický cuketový krém, který je na mě prostě moc nevýrazný. Tady se na chuti kromě cukety podílela rajčata, mrkev a v mém speciálním případě také dávka garam masaly.
Na velký hrnec husté zeleninové polévky:
2 střední cukety (800g), 2 mrkve, 4 střední rajčata, litr zeleninového/kuřecího vývaru, sůl, pepř, volitelně lžíce koření garam masala
Česnekové nočky: 1 vejce, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 3 stroužky česneku, lžíce nasekaného estragonu, 3 lžíce hrubé mouky

Zeleninu nakrájíme na větší kostky a přidáme do hrnce vroucího vývaru. Vaříme asi 20 minut doměkka, poté rozmixujeme. Na nočky smícháme všechny suroviny (česnek utřený se solí) tak, aby vzniklo hustší těsto. Polévku dochutíme pepřem, solí a případně dalším vhodným kořením - mojí verzi výrazně pomohla indická garam masala. Znovu přivedeme k varu a vkládáme drobné, lžičkou vykrajované nočky. Vaříme ještě tak pět minut, aby noky byly hotové.

Před podáváním můžeme ozdobit lístky bazalky či kapkou olivového oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat