středa 2. srpna 2017

Vrstvený dort napůl bez pečení

Bratr měl narozeniny a i když jsem věděla, že jeden dort dostane od babičky, a nevěděla, že další dva mu peče Anička, chtěla jsem jeden upéct taky. Není lepší příležitosti k vyzkoušení nového dortu. :) Chtěla jsem zase něco letního, s čerstvým ovocem - což nakonec tak úplně nevyšlo. Tenhle dort v originále obsahuje jahody (Smitten kitchen), ale získat u nás jahody koncem července je těžký úkol - takže v tom mém skončila sklenice zavařených třešní, kterých mi bylo líto...a nahoře maliny, které se tam hodily víc. Co bych ráda vyzdvihla, jsou ty skořicovo-medové placičky, ze kterých byl dort sestaven. Dobré, opravdu moc dobré...Při jejich výrobě vznikly odřezky, které zcela bez varování spořádal můj tatínek, který se ještě stále sladkému (a dortům zvlášť) vyhýbá...a my jsme je pak ráno marně a nevěřícně hledaly.

Na 1 dort o průměru cca 17 cm:
Těsto: 230g hladké mouky, čtvrt lžičky soli, půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky skořice, trocha mletého hřebíčku, 100g tmavého cukru (já měla muscovado), 1 lžíce medu, 115g másla, 1 vejce
Krém: 350ml šlehačky, 240g krémového sýra, kůra z půlky citrónu, cca dva balíčky vanilkového cukru
Náplň: čerstvé ovoce na tenké plátky NEBO dobrá zavařenina NEBO ovocná omáčka (ovoce, škrob, citronová šťáva, maličko cukru, voda).

Placičky, které budou tvořit základ dortu, můžete připravit klidně pár dní předem. Změklé máslo utřete s cukrem. Pak přidejte vejce a med, promíchejte. Dále přidejte zbytek ingrediencí, utvořte hladkou hmotu a dejte na chvíli chladit do ledničky, bude se vám s ním pak lépe pracovat.

Pak těsto rozdělte na šest dílů a každý vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plochu, z které půjde vykrojit cca 17cm velké kolečko. Pečte podle velikosti trouby ideálně po dvou, každou várku 8 minut, v troubě předehřáté na 175 stupňů. Ihned po vytažení z trouby těsto ořízněte na stejně velká kolečka - pomůže vám vhodný talíř či miska.

Na krém nejprve prošlehejte sýr pokojové teploty s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak pomalu přilévejte šlehačku, nejdřív míchejte ručně a pak vyšlehejte elektrickým šlehačem na hladký, pevný krém. Ochutnejte a případně upravte množství cukru a citrónu.

Já dort plnila višňovou omáčkou, ale pokud máte vhodné pevné ovoce, stačí nakrájet ho na hodně tenké plátky.

Sestavování by mělo proběhnout několik hodin před konzumací, aby sušenky stihly nasáknout vlhkost krému a ovoce a změknout, ale zase ne moc.
Každý plát nejprve potřete částí krému, poklaďte ovocem, na to umístěte další plát a pokračujte. Pokud používáte zavařeninu, obraťte pořadí - plát, zavařenina, krém. Sestavený dort ihned dejte chladit do ledničky. Já ho nechala odpočívat přes noc a druhý den byl zcela měkký a připravený ke konzumaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat