pátek 11. srpna 2017

Švestkový páj

Zkoušeli jste někdy zahánět žal pečením? Že ne? Ale ono to docela funguje. Mně pečení často uklidňuje, zvlášť pokud se do něj nepouštím v časovém presu. Pustím si hudbu, shromáždím všechny suroviny, vypracuji skvělé, vláčné těsto, nakrájím švestičky, přičichnu ke skořici a zázvoru...pohoda. A pak dám vše do trouby a s lehkou nervozitou sleduji, jestli koláč nehnědne až moc, užívám si vůni pečeného ovoce a přemýšlím, jestli už je ta správná doba ho z trouby vyndat. No a pak si řeknu, že ano, a můžu začít odpočítávat hodiny do doby, než bude připraven ke konzumaci. A nebo můžu jít spát a těšit se na luxusní snídani. Švestkový páj se povedl, Jamie umí.

Na 1 koláč:
Těsto: 270g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 130g másla, 2 žloutky, 60ml ledové vody, špetka soli
Náplň: 1kg švestek, 100g cukru (já měla tmavý muscovado), 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru,  2 lžíce kukuřičného škrobu, 50g másla

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte kostky másla a prsty propracujte na drobenku. Poté přidejte žloutky a ledovou vodu a vypracujte hladké těsto, kdyby hodně lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny chladit.
Švestky nakrájejte na čtvrtiny či menší kusy. Promíchejte se skořicí, zázvorem a kukuřičným škrobem.
Odpočinuté těsto rozdělte na dva nestejně velké kusy. Ten větší (cca 2/3) rozválejte na pomoučněné ploše na placku a poté přeneste do koláčové formy (nemusí být vymazaná). Těsto by mělo pokrýt dno a boky formy. Na něj naneste švestkovou náplň, tu ještě poklaďte plátky másla a výtvor dokončete mřížkou ze zbytku těsta. Přebytečné těsto odřízněte. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte krystalovým cukrem.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů dvacet minut, pak ztlumte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 30 - 40 minut, kdyby povrch příliš zhnědnul, koláč zakryjte alobalem.
Pak nechte několik hodin chladnout, aby náplň trochu ztuhla - ale když se koláč během konzumace rozpadne, žádná katastrofa to není. Výsledný dojem můžete umocnit ještě vanilkovou zmrzlinou. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat