sobota 29. července 2017

Taštičky s lečo náplní

Když jsem sama doma, nevařím. Proč taky? Můžu si dát krajíc chleba, ušetřit čas, a nemusím jíst to samé tři dny v kuse, protože nejsem schopna uvařit dostatečně malé množství. Ale když jsem sama doma delší dobu, začne mi vaření chybět. A tak musím vymýšlet důvody, které trochu pobytu v kuchyni ospravedlní. Koláčky pro kolegy v práci jsou jedna možnost, taštičky na návštěvu doma druhá. Třetí varianta, která mě napadá, by byla pozvat nějaké kamarády na večeři. K tomu jsem se zatím nedopracovala a v tomto období samoty už to určitě nestihnu.

Tyhle taštičky jsem objevila v novém čísle Apetitu, jednak mě zajímalo, jestli dokážou překonat moji nevelkou náklonnost k leču, jednak také, jaké bude popisované těsto s hromadou másla a tvarohu. Dopadlo to tak, že lečo s trochou luxusní sušené slaninky mi moc chutnalo, takže část zmizela ještě před dohotovením taštiček. A těsto se osvědčilo také, dobře se s ním pracovalo a po upečení bylo úžasně křupavé, skoro jako těsto listové. Pro příště bych jen přidala trochu soli - přímo dovnitř do těsta nebo zvenku místo sezamu, jak doporučoval původní recept.

Na 1 plech taštiček:
Těsto: 250g tučného měkkého tvarohu (kostka nebo vanička), 250g másla, 250g hladké mouky, čtvrt lžičky soli
Náplň: 4 plátky slaniny, 3 větší bílé papriky, 3 velká zralá rajčata, 1 větší cibule, 2 vejce, 1 syrová brambora, olivový olej, sůl, pepř, zelená petrželka
Navíc: 1 malé vejce, posyp (sezam)

Začněte přípravou těsta, aby si pak mělo čas trochu odpočinout v lednici.
Změklé máslo a všechny ostatní ingredience smíchejte a vypracujte hladké, pružné těsto - nevadí, když se bude maličko lepit, ale mělo by být důkladně propracované. To rozdělte na tři koule, každou zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny odpočívat do ledničky.

Slaninu nakrájejte na proužky, papriku také, cibuli na kostičky, u rajčat nařízněte slupku do kříže, zalijte vroucí vodou, nechte trochu zchladnout a oloupejte.

Na troše oleje osmahněte nejprve slaninu, pak přidejte cibuli a papriku, až paprika změkne, přidejte ještě na kostičky nakrájená rajčata a chvíli pod pokličkou duste. Osolte, opepřete, pro zahuštění vmíchejte nastrouhanou bramboru, ještě chvíli duste a nakonec přidejte dvě rozkvedlaná vejce. Poté chvíli míchejte, než budou vejce hotová. Odstavte a přidejte ještě nasekanou zelenou petrželku. Nechte vychladnout.

Těsto na pomoučněné ploše rozválejte na tenkou placku. Tu rozkrájejte buď na útvary podobné čtverci, pokud jste líní tak jako já, a nebo z ní vykrájejte kolečka, pokud chcete výsledné taštičky o něco úhlednější. Na každý kus položte lžíci náplně, těsto přeložte a okraje dobře přimáčkněte prsty. Taštičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Nakonec připravené taštičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubozrnnou solí nebo sezamem nebo kmínem...Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 minut dozlatova dokřupava. Nejlepší jsou teplé, studené nebudou tak křupavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat