neděle 9. července 2017

Kuřecí teriyaki špízy s nudlemi

Recept na kuřecí špízy jsem si na sympatickém blogu u Anety vyhlídla už strašně dávno. Dnes jsem se konečně odhodlala k realizaci. Nebyl to zas až  tak velký experiment, jelikož variantu na kuře teriyaki jsem už několikrát úspěšně vařila. Tady byly navíc špejle a nudle. Špejle v troubě neshořely a nudle byly moc dobré. Grilovaná kuřecí prsa mě docela překvapila svou chutí, krátká doba tepelné přípravy jim vyloženě svědčila. Pro vegetariány ale místo grilovaného tofu doporučuji špízy vynechat a jíst samotné nudle, jsou dobré i bez masa. Až budu chtít experimentovat více, přijde na řadu arašídová omáčka satay - doufám, že brzy. :)
Na 4 porce: 
Špízy: 700g kuřecích prsou, 4 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce rýžového octa, lžíce sezamového oleje, 4cm kus zázvoru, lžíce krupicového cukru, 2 lžíce sezamu
Nudle: 350g čínských nudlí, cca 10 ks sterilovaných kukuřiček, 3 jarní cibulky, 4cm zázvoru, 1 mrkev, hrst kuliček hrášku, pořádná hrst bylinek (koriandr, petrželka), 2 lžíce sojové omáčky, 1 limetka, 1 lžíce (sezamového) oleje, volitelně 1 chilli paprička

Suroviny na marinádu, tedy sojovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, cukr a nastrouhaný zázvoj smíchejte ve větší misce. Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kostky, promíchejte, zakryjte folií a nechte v lednici marinovat alespoň půl hodiny, teoreticky i přes noc. Pokud máte dřevěné špejle, nechte je ponořené ve vodě, aby pak mohly bez obav do trouby.

Maso poté napíchejte na špejle, položte na plech s pečicím papírem a dejte na 12 minut do trouby vyhřáté na 210 stupňů a se zapnutým grilem - plech umístěte na horní úroveň těsně pod gril. Během pečení můžete špízy jednou obrátit, nevím, jestli to tak je lepší.

Po vytažení z trouby špízy posypte sezamem.

Nudle uvařte podle návodu na obalu. Kukuřičky překrojte na třetiny, z mrkve vyrobte tenké plátky, zázvor nakrájejte nadrobno, jarní cibulky na kousky, bylinky nasekejte. Z limetky vymačkejte šťávu. Ve velké pánvi rozehřejte olej, vhoďte všechnu zeleninu kromě bylinek, zprudka opékejte asi minutu, přidejte nudle, sójovou omáčku a limetkovou šťávu, dobře promíchejte a zase asi minutu osmažte. Odstavte, vmíchejte bylinky, opět promíchejte a podávejte společně se špízy.





Žádné komentáře:

Okomentovat