pátek 21. července 2017

Dvojí variace na domácí sušenky

Světlé a tmavé, americké a české, zdravé a nezdravé, jednoduché a složité - těžké najít tolik protikladů vztahujících se na něco tak prostého jako sušenka. Na náš příklad platí jen ty první dvě dvojice, zdravé nebudou ani jedny a složité také ne. Dáte přednost klasickým českým kokosovo-kakaovým domácím koka, nebo raději vločkovo-rozinkové cookies původem z Ameriky? V tomhle vám neporadím, chutnají mi oboje. Tak třeba pozvěte hosty, upečte další tři druhy a uspořádejte sušenkovou párty. :)
(Koka jsem pekla už na Vánoce jako jeden ze tří druhů cukroví a ačkoli vydržely docela dlouho, vyfotit jsem je nezvládla. Ovesné sušenky jsem dříve pekla podle jiného (velmi úspěšného) receptu, ale ani ten jsem nestačila zaznamenat, třeba na to dojde někdy v budoucnu.)
Na 2 plechy tmavých sušenek - koka (viz Pradobroty):
220g hery (jde to, vyzkoušeno) nebo másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 3 lžíce holandského kakaa, 100g strouhaného kokosu, 240g hladké mouky

Změklý tuk utřete s cukrem, máslem a vejci. Přidejte kakao, mouku a kokos, zpracujte soudržné těsto a to nechte tak půl hodinky odpočinout v lednici, bude se vám s ním pak lépe pracovat.
Dva plechy vyložte pečicím papírem. Rukou z těsta tvořte kuličky, pokud možno všechny stejné velikosti něco mezi vlašským a lískovým ořechem. V rozumných rozestupech je skládejte na plech. Každou kuličku pak pomoučenou vidličkou zploštěte na placku.
Každý plech pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů 15 minut. Nemusíte je sníst hned upečení, pár dní rozležení jim prospěje a jedlé budou i po několika týdnech.

Na 2 plechy světlých sušenek - ovesných cookies (Smitten kitchen):
115g změklého másla, 80g hnědého cukru, 1 velké vejce, lžička vanilkového extraktu, 95g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, lžička skořice, špetka soli, 120g jemných ovesných vloček, 120g rozinek, 30g slunečnicových semínek

Utřete dohromady máslo, cukr, vejce a vanilku do hladké směsi. V jiné nádobě smíchejte mouku, sodu, skořici a sůl. Přidejte k první směsi. Doplňte zbývajícími ingrediencemi a dobře promíchejte. Dejte aspoň na půl hodinky odpočinout do ledničky.
Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z připravené hmoty rukou tvořte kuličky a ty pokládejte na plech. Můžete ještě lehce zploštit, pokud chcete spíše placičky než hrudky. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů, každou dávku asi 12 minut. Jak dlouho vydrží jedlé, nevím. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat