neděle 25. června 2017

Ricottovo-špenátové noky s rajčaty

Skvělé lehké letní jídlo, jehož příprava není tak nenáročná, jak byste doufali? To jsou tyhle ricottové noky. S jejich přípravou se v mém případě pojila dvě překvapení. Zaprvé, že je se mnou vůbec někdo jedl - chvíli to vypadalo, že je budu muset vařit jen sama pro sebe, což mě zpravidla moc netěší. Zadruhé, že je ten někdo tolik pochvaloval. Ale to možná bylo spojeno s jeho momentálním psychickým rozpoložením. A nebo prostě byly tak dobré. A tajnou ingredienci stejně neuhodl. (Ančovičky.)

Na 3 porce:
Knedlíčky: 250g ricotty, 250g čerstvého baby špenátu, 50g strouhaného parmazánu + k podávání, 100g hladké mouky + na tvorbu knedlíčků, 2 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
 + 2 lžíce másla na opékání
Rajčatový doplněk: 300g různě barevných cherry rajčat, půl svazku kopru/bazalky, 1 malá plechovka ančoviček (cca 10 ks, možno i s kapary), 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, špetka chilli vloček

Špenát spařte horkou vodou, zchlaďte a nasekejte nadrobno.
Ančovičky nasekejte nadrobno, česnek rozdrďte, kopr nasekejte, rajčátka překrájejte na poloviny a vše smíchejte s octem, olejem, případně chilli do podoby příjemně pikantní rajčatové směsi.
Všechny suroviny na knedlíčky smíchejte v míse. Těsto bude stále trochu lepivé, ale mělo by možné z něj rukou vytvarovat knedlíčky velikosti vlašského ořechu a ty pak ještě lehce obalit v mouce. Dejte je na chvilku zpevnit do ledničky, zatímco dáte vařit velký hrnec vody. V něm pak knedlíčky vařte čtyři minuty.
Knedlíčky vylovte a dokončete opečením na másle, aby získaly zlatavé a křupavé kvality. Smíchejte s rajčatovou směsí a ihned podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat