sobota 10. června 2017

Jahodový koláč s drobenkou

Po jahodových knedlících chuť na jahody nepřešla. Jak to dopadlo s jahodovým koláčem? Podobně...Z Apetitových jahodových receptů jsem si vybrala ten nejobyčejněji působící, psali 500-600g jahod, dost jsem váhala, zda koupit jednu nebo dvě půlkilové vaničky, koupila jsem jednu, pár jahod ochutnala...chyba. Více jahod by koláči rozhodně slušelo. Ale jinak jsem s výsledkem byla spokojená, experimentální zmenšení podílu cukru a lehké seškrtání množství jiných surovin nevedlo ke katastrofě. Snad k ní nepovede ani konzumace celého koláče během dvou dnů. :) (Ne úplně celého...muž byl sice mírně zklamán, že to není pizza - ve tmě naší kuchyňské linky to vypadalo podobně - ale pak ochutnal a uznal, že jíst se to dá.)

Na 1 koláč na plech 25x30cm, tzn. cca dvě třetiny velkého plechu:
Na těsto: 350g hladké mouky, 160g změklého másla, 3 vejce, 100g krupicového cukru, malá lžička vanilkového extraktu, 80g strouhaného kokosu, 500ml podmáslí, 2 lžíce kypřícího prášku, půl lžičky soli
Na jahody: 600g jahod, 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na drobenku a ozdobu: 80g polohrubé mouky, 50g másla, 50g cukru, 50g kokosových lupínků / mandlových plátků

Jahody nakrájejte nadrobno, smíchejte se škrobem a nechte odstát, třeba pustí trochu vody.
Drobenku připravte smícháním mouky, másla a cukru. Připravenou směs dejte do ledničky.
Na těsto nejprve utřete máslo s cukrem a vanilkou do nadýchané hmoty. Po jednom zašlehejte vejce. Mouku prosijte, smíchejte s práškem do pečiva, solí a kokosem. Do máslové pěny přidávejte střídavě mouku a podmáslí. Vznikne docela husté těsto.
To rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, poklaďte jahodami, posypte drobenkou a kokosovými lupínky.
Pečte na 180 stupňů 50 minut až hodinu dozlatova. Podávejte ideálně studené.

Žádné komentáře:

Okomentovat