úterý 16. dubna 2019

Tři týdny... na Taiwanu

Klasický Taiwan 1 (výhled z hotelu v Yilanu)
Japonsko, Jižní Korea, Hong Kong... tam všude už jsem byla, co chybí do sbírky? Takhle úplně jsem se dovolenou vybírat nesnažila, ale přesto to dopadlo tak, že jsem se vydala na Taiwan. Další země východní Asie, další země se zvláštním vztahem k Číně a taky takový malý "úvod do Asie" pro Honzíka (který by nejradši pokaždé jezdil do Skotska).
Klasický Taiwan 2 (stylově na skůtru)
Podle katalogů našich cestovních kanceláří i podle ohlasů na internetu je Taiwan země pro české, ale i evropské turisty poměrně neznámá. A to i přesto, že tu v kompaktním balení naleznete mnohá lákadla pro cestovatele: vysoké hory (na Taiwanu se nalézá nejvyšší hora východní Asie), moře klidné i rozbouřené, rušná velkoměsta, noční trhy plné stánků se zbožím rozličných chutí a vůní, tropickou faunu i floru, pestrobarevné a živé chrámy, no a také spoustu přívětivých Taiwanců (a nepřívětivých čínských znaků). Číňané sem na dovolenou jezdí rádi, zájezdových autobusů jsme během našeho pobytu potkali mnoho.
Klasický Taiwan 3 (trochu kýčovitý, tohle je leopardí kočka jako maskot Expa)
První setkání s taiwanskými městy a obyčeji bylo poněkud náročné. V šedivé betonové džungli Taichungu (druhé největší město) plné skútrů, čtyřproudových silnic i stísněných uliček, postrádající chodníky i větší otevřená prostranství, jsem si připadala trochu ztraceně. Následný útěk do přírody byl provázen pocity "proč je všude tolik schodů" a "vážně se ti Asijci musí se vším fotit"? S prodlužujícím se pobytem, ale bez narůstající schopnosti vyznat se ve změti čínských znaků a objednat si jídlo v restauraci, se přidaly myšlenky "rýži a nudle dlouho nebudu chtít vidět". Pak jsem vylezla na Sněžnou horu (3886m), pobyt se začal krátit a já zjistila, že se mi nechce domů...
Klasický Taiwan 4 (ničemu nerozumíme)
Jelikož jsem loni strávila nějaký čas v Japonsku, nemohla jsem se vyhnout srovnávání těchto dvou zemí. Japonští školáci chodí do školy v elegantních kostýmcích, dívky v sukních. Taiwanská uniforma sestává zpravidla z teplákové či šusťákové soupravy. V Japonsku si jídlo vyberete podle plastové makety ve výloze restaurace, na Taiwanu často nezbývá než okukovat talíře ostatních zákazníků. Pokud jste milovníci naprostého pořádku, v Japonsku se vám bude líbit víc. Ale ač Taiwan nepůsobí na první pohled nijak oslnivě, i přes nedostatek okázalosti tu naleznete spoustu zajímavých míst, ať už to jsou vyhlášené památky nebo malý chrám v garáži u domku. Taiwanci sice neumí moc anglicky, ale zato jsou velmi ochotní pomáhat cestovatelům, kteří to bez znalosti čínštiny mají občas trochu složité. No a ceny ubytování, jídla i dopravy jsou na Taiwanu příznivé, takže se nemusíte bát, že se ocitnete v luxusní destinaci.
Klasický Taiwan 5 (brzy se stmívá)
Klasická verze "Tour de Taiwan" znamená objet celý ostrov kolem dokola (vlakem a autobusem, ale můžete i na kole). Naše výlet obsahoval navíc dvě exkurze do hornatého vnitrozemí, na úplný jih ostrova tak nezbyl čas. Co jsme viděli a neviděli, zkusím popsat v dalších příspěvcích.
Teď už jen jedna nezbytná poznámka pro jazykovědce a podobné. Správný český zápis je Tchaj-wan, ale mně se prostě víc líbí jednodušší varianta, takže vám i nadále budu vyprávět o třech týdnech na Taiwanu.
Taiwanská snídaně

Žádné komentáře:

Okomentovat