neděle 3. února 2019

Jahodový (malinový) závin

Co dělat s půl roku starými zmraženými jahodami, když už se pomalu začínají prodávat letošní čerstvé? (Ze Španělska, našim to ještě chvilku přece jen potrvá.) Těžký úkol, viďte. Nakonec jsem v rámci svých úvah o meruňkovém závinu s tvarohem narazila na tuhle jahodovou rychlovku. A tak jsem jednoho rána vyndala nebohé jahody z mrazničky, odpoledne po práci koupila balíček listového těsta - a za pár chvil byl tenhle závin na světě. A ten samý večer jsem zvládla ještě dvě šišky plněné zelím a uzeným masem.:)
Recept na závin jsem objevila na blogu u Cataliny. Významně jsem snížila množství cukru a provedla pár experimentů - jeden s mletým kardamomem, jeden s malinami. Jeden závin jsem pekla čistě jahodový, druhý cca půl na půl v kombinaci s mraženými malinami. Nedokážu vám říct, který byl lepší...

Na 2 nepříliš velké šišky závinu:
400g listového těsta, 500g jahod (nebo v kombinaci s malinami), 120g piškotů, 80g krupicového cukru, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, půl lžičky mletého kardamomu, 1 lžíce másla, moučkový cukr na poprášení

Piškoty rozemelte najemno a smíchejte s cukrem krupicí. Do směsi přidejte rozpuštěné máslo, 1 rozkvedlané vejce, vanilkový extrakt a kardamon a promíchejte, výsledek by měl připomínat drobenku.

Velké jahody překrájejte, malé můžete nechat tak jak jsou. Listové těsto rozdělte na poloviny, každou z nich rozválejte, posypte polovinou směsi - 2 cm okraje nechte volné - a poklaďte ovocem. Zbylé vejce rozšlehejte, okraje závinu jím potřete a zaviňte do rolády. Závin položte na plech vyložený pečicím papírem ( když ho dáte spojem dolů, je menší šance, že těsto praskne...ale možná větší šance, že náplň vyteče). Vrchní část potřete vajíčkem, aby byl závin hezky lesklý.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů deset minut, pak teplotu ztlumte na 150 stupňů a dopékejte dalších cca 25 minut, až bude závin na povrchu zlatavý.

Výsledek můžete lehce posypat moučkovým cukrem a ochutnávat ještě vlažný, ale nebojte, výborný bude i studený.

Žádné komentáře:

Okomentovat