sobota 23. února 2019

Převážně zelený kuskus

Sobotní rozmazlovací snídaně v podobě vafliček, lívanečků a podobně mají jedno úskalí. Má chuť vařit složitý oběd je po ranním pobytu v kuchyni značně snížená. Hlad, který by mohl sníženou chuť zastoupit, přichází jen pomalu - a tak to občas dopadne tak, že místo důstojného sobotního oběda nastoupí oběd z kategorie "rychlá večeře".
Dnes mi to ale vůbec nevadilo - podobný kuskus jsem chtěla připravit už dlouho, a to nejen díky hrozivým zásobám kuskusu u mě ve spíži. Inspirací byl recept z první kuchařky Martina Škody, konkrétní podobu dotvořil momentální obsah ledničky. Ve výsledku pokrm trochu připomínal tabouleh ve verzi mé babičky. Škoda, že Honzík tentokrát nemohl ochutnat, bylo to moc dobré. Ale hrozivá zásoba kuskusu se moc nezmenšila, tak třeba dostane tento recept brzy druhou šanci.:)

Na 2 - 3 porce:
200g kuskusu, polovina středně velké cukety, 1 zralé avokádo, 5 sušených rajčat, pár kuliček kaparů, 2 jarní cibulky, půl svazku máty, půl svazku koriandru, půl litru zeleninového vývaru, šťáva z poloviny limetky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Kuskus zalijte horkým vývarem - tak, aby byl celý pod hladinou, ale nemusíte spotřebovat všechen vývar naráz. Pokud kuskus vsákne všechen vývar z prvního zalití, přidejte další. Výsledkem by měl být měkký kuskus bez tekutiny.
Všechnu zeleninu nakrájejte - cibulky nadrobno, cuketu na tenká čtvrtkolečka, avokádo na kostičky, sušená rajčata a kapary nadrobno. Bylinky nasekejte také nadrobno. Smíchejte ve velké míse se šťávou z limetky a s olivovým olejem. Přidejte hotový kuskus a opět promíchejte. Opepřete, ochutnejte a dotáhněte další solí nebo šťávou z limetky.
Podávejte ještě vlažné nebo klidně i studené. Pokud chcete, můžete pokrm vylepšit ještě o kostičky slaného sýra, ideálně fety - a nebo o spoustu dalších věcí, kuskus je úžasně variabilní.

Žádné komentáře:

Okomentovat