neděle 10. února 2019

Koláč se žloutkovým krémem a malinami

Mé tušení, že z kombinace žloutkového krému a malin nemůže vzejít nic špatného, se naplnilo. Čím mě tenhle koláč překvapil, je těsto - opravdu křehké, tenoučké a křupavé - skvěle doplňující zbytek koláče. Jedná se prostě o povedené snoubení chutí.
Za tímhle snoubením možná lehce zaostává vzhled...napoprvé jsem pekla v hlubší formě o průměru cca 23 cm, takže vaječná směs překryla maliny a povrch koláče byl prostě žlutý...Podruhé jsem vzala větší formu, takže maliny zůstaly viditelné. Vrstva náplně ale potom byla opravdu tenoučká a její konzistence hodně tuhá. I tak ale  zmizel můj výtvor rychlostí blesku - pořád mám na něj chuť a už není...

Na 1 koláč:
Těsto: 200g hladké mouky, 120g studeného másla, půl lžičky soli
Náplň: 4 žloutky, 120g krupicového cukru, 200ml zakysané smetany, 40g hladké mouky, 200g malin či jiného lesního ovoce

Na těsto pomocí robota smíchejte mouku, máslo a sůl. Přídejte dvě lžíce studené vody, opět promixujte, výsledek vyklopte na vál a rukama rychle prohněťte, aby vznikla koule těsta.
Tu poté rozválejte na tenkou placku a s pomocí válečku ji přeneste do vaší koláčové formy. Po stranách dobře přitiskněte a dno propíchejte vidličkou. Nyní formu můžete dát na chvíli do mrazničky, těsto bude v troubě lépe držet tvar.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu a mouku. Směs bude poměrně tekutá, nelekejte se.
Do vyhřáté trouby dejte na 20 minut předpéct samotné těsto. Poté dno poklaďte malinami (mražené jsou ok), vše zalijte vaječnou směsí a vraťte do trouby. Pečte ještě 25 minut, náplň by měla zpevnit a případně lehce zezlátnout.

Před podáváním můžete koláč ozdobit čerstvým ovocem, ale chutnat bude i bez něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat