úterý 29. ledna 2019

Pečená brokolice s arašídovou omáčkou (a kuřetem)

Pořídila jsem si domů sádlo a od té doby se mi daří měnit i jinak čistě vegetariánské recepty v něco, co by správný vegetarián normálně nepozřel. Čočka nakyselo s cibulkou osmaženou na sádle byla prostě moc dobrá... Tentokrát za prohřešek proti rostlinné stravě nemohlo sádlo, ale kuře. Původní recept navrhoval zkombinovat brokolici a tofu. Tofu v obchodě dva dny po sobě neměli...kuře ano...a Honzík byl myslím rád, že to dopadlo takhle. Já jsem zase byla ráda, že jsem objevila kouzlo pečené brokolice...a ta arašídová omáčka taky nebyla k zahození. :) Doporučuji. Podávejte s rýží či bez, podle toho, jak moc potřebujete k jídlu přílohu.

Na dvě bohaté porce:
500g (jedno balení) brokolice, 300g kuřecích prsou, hrst čerstvé zelené petrželky, lžíce sójové omáčky, lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Na omáčku: 10g sezamových semínek, 35g (solených) arašídů, 2 lžičky strouhaného zázvoru,2 stroužky česneku (prolisované), 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sezamového oleje, půl lžičky cukru

Kuře nakrájejte na nudličky a promíchejte s kukuřičným škrobem, lžící sójové omáčky a lžící oleje. Lehce osolte a opepřete.
Brokolici rozeberte na kousky velikosti sousta, košťál nakrájejte o něco drobněji. Plech pokapejte 1 lžící oleje, rozprostřete na něj brokolici, osolte a pokropte další lžící oleje. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po dvaceti minutách promíchejte a dopékejte dalších 10-20 minut. Brokolice by měla být měkká a místy hezky opečená dotmava.

Zatímco se brokolice peče, připravte arašídové pesto. Arašídy a sezamové semínka lehce opražte na pánvi, pak všechny suroviny na omáčku dejte do mixéru a rozmixujte na pastu.

Kuřecí nudličky zprudka na rozpálené pánvi opečte dozlatova, nemělo by to zabrat více než pět minut.

Nakonec smíchejte brokolici s kuřetem, pokapejte pestem a ozdobte zelenou petrželkou. A můžete se zamyslet, jestli by vám to chutnalo i s opečeným tofu.

Žádné komentáře:

Okomentovat