sobota 26. ledna 2019

Croissanty k sobotní snídani


Zní to jako dobrý nápad, že? Líné sobotní dopoledne, teplé croissanty k snídani, za okny sníh a vás nikdo nenutí jít ven...Znamená to také to, že jeden z členů domácnosti se vzdá trochy té lenosti, vstane o dvě hodiny dřív než ostatní, rozválí těsto, počká, znovu ho rozválí...a tak dále. Pozitivní je, že po této proceduře bude mít nejspíš ještě čas vrátit se do postele, neboť croissanty potřebují čas k nakynutí.
Hádejte, na koho ta nevděčná role připadá u nás doma...Přiznávám, mně se takové ráno vlastně docela líbí, aspoň nemám špatné svědomí z toho, že vstávám příliš pozdě. Návod, jak se kvalitně zabavit v kuchyni přípravou croissantů, zveřejnila Florentýna ve své snídaňové kuchařce. Chválím.

Na 16 buclatých croissantů:
500g hladké mouky, 4 lžičky cukru, 1 lžička soli, 2 vejce, 300 ml mléka, 20 g droždí, 250g másla

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a solí. Vytvořte důlek, do něj rozklepněte 1 vejce, rozdrobte droždí a přilijte (studené) mléko. Vše promíchejte nejprve nějakým nástrojem, pak rukama, aby se vytvořila koule těsta. Tu na pomoučněném vále zpracovávejte takových pět minut: získáte krásné, hladké, pružné a spíše nelepivé těsto. To vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou folií a dejte do ledničky kynout. Doporučuje se dopřát mu k této činnosti 12 hodin, já mu dala takových deset a myslím, že to bohatě stačilo.

Ráno dalšího dne...nebo po uplynutí dané doby...vyndejte těsto z ledničky a na pomoučněném vále rozválejte na placku velikosti cca 40*60 cm. Poté z ledničky vyndejte ještě máslo a i to rozválejte na placku. Stačí poloviční velikost, i tak to nejspíš půjde pěkně ztuha.

Na polovinu těsta položte placku másla, zakryjte druhou polovinou těsta a dobře přitiskněte. Výsledek přeložte na třetiny a uložte opět na půl hodiny do ledničky. Poté těsto opět rozválejte na původní velikost 40*60, opět přeložte na polovinu a na třetiny, znovu rozválejte na 40*60 - nebo o trošku menší, když to vážně nepůjde - a nyní, hurá, můžete motat croissanty.

Placku podélně rozkrojte na poloviny a pak šikmými řezy na 16 protažených trojúhelníkovitých kousků. Rohy trojúhelníka na jeho nejkratší straně povytáhněte trochu do stran a pak od této strany smotávejte do pevné ruličky. Položte na plech vyložený pečicím papírem - celkem budete potřebovat dva plechy, na jeden tolik kousků nevměstnáte.

Po této náročné činnosti si můžete tak na hodinu až dvě dopřát zasloužený odpočinek. Těsto musí znovu vykynout - tentokrát při pokojové teplotě. Nakonec rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Každá dávka bude potřebovat zhruba 15 minut, aby zezlátla a stala se neodolatelně křupavou. Jezte ještě vlažné, třeba s citrusovou marmeládou.


Žádné komentáře:

Okomentovat