středa 9. ledna 2019

Puding z lesního ovoce

Už delší dobu nemám moc chuť na sladké - v ledničce mi stále zbývá vánoční cukroví - a přesto jsem si jako první příspěvek letošního roku vybrala sladký pohár. V Apetitu byl zveřejněn v článku o severských pokrmech, obejdete se ale bez švédských borůvek, bez kanadských taky - vlastně stačí trocha mraženého ovoce. Vznikne nezvyklý a osvěžující dezert, navíc maximálně snadný na přípravu. Už se těším, až ho vyzkouším na nějaké návštěvě. :)

Na 4 dostatečně velké porce:
400 g mraženého lesního ovoce, 75 g cukru, 60g kukuřičného škrobu
Na dokončení: šlehačka a něco zeleného na ozdobu (zde vidíte mátu a nesolené pistácie)

Ovoce dejte do rendlíku spolu s vodou (250 ml) a cukrem (já zkusmo přidala i pár hřebíčků) a vařte, až je ovoce zcela měkké. Poté si vezměte na pomoc cedník a směs přes něj propasírujte tak, abyste získali co nejvíc šťávy s dužinou, ale všechna semínka zůstala stranou. Výslednou směs vraťte do hrnce, přiveďte k varu a poté přidejte škrob dobře rozmíchaný s trochou vody (80 ml). Ztlumte plamen a metličkou energicky míchejte do zhoustnutí. Kdyby vám ve směsi zůstaly hrudky, použijte tyčový mixér.

Hotovou hmotu rozdělte do čtyřech pohárků a nechte vychladnout. Před podáváním doplňte štědrou porcí šlehačky a ozdobte něčím zeleným a jedlým (petrželku nedoporučuji).

Žádné komentáře:

Okomentovat