sobota 19. ledna 2019

Linecký koláč

Jednoduché a rychle hotové dezerty dopadají z hlediska blogu zpravidla špatně. Rychle se upečou, rychle se sní - nezbyde po nic ani drobeček, ani foto. Dnes ráno se mi podařilo zachytit poslední zbytek lineckého mřížkového koláče - a to jsem ho pekla už podruhé. Vzhledem ke kritickému množství marmelád, které se u nás doma hromadí, je tento koláč velmi praktický. Další jeho plus spočívá v tom, že nepotřebuje žádné speciální suroviny, takže pokud se právě nestala katastrofa a nedošla hladká mouka, cukr či vejce, do dvou hodin může být koláček na stole (do hodiny, když přeskočíte chlazení těsta...).
Tentokrát jsem pekla s vlašskými oříšky a zavařeninou z černého rybízu a myslím, že se tato kombinace osvědčila. Originální recept (na webu Apetit, podobný také v jejich knize koláče) volá po mletých mandlích či lískových oříšcích, takže se nebojte vyzkoušet, co máte zrovna po ruce. Ale pokud máte jen citrónovou marmeládu, vydržte - další doporučení bude v příštím příspěvku.



Na 1 kulatý koláč (průměr 24-26 cm)
175g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 3 žloutky, 100g mletých pražených (vlašských) oříšků, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku, špetka soli, 150g studeného másla
Plus: 250g červené zavařeniny (rybíz, maliny...), pár mandlových lupínků

Smíchejte mouku s cukrem a prošlehanými žloutky. Přidejte všechny ostatní suroviny na těsto kromě másla a promíchejte. Studené máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte do těsta. Až vznikne soudržná koule, zabalte ji do folie a dejte do ledničky na hodinu odpočinout.

Vychlazené těsto rozdělte - asi třetinu nechte na mřížku koláče, zbytek rozválejte na pracovní ploše posypané moukou na placku, která bude velikostí odpovídat formě. Jde to poměrně špatně, těsto se trhá - až bude výsledek dostatečně tenký, těsto přeneste do formy a nedostatky upravte tam.
Dno propíchejte vidličkou a potřete marmeládou. Odložené těsto rozválejte na kolečko, nakrájejte na pruhy a těmi ozdobte vršek koláče. Proplétanou mřížku s tímhle těstem nezvládám, takže proužky pokládám volně přes sebe. Nakonec můžete koláč lehce posypat plátky mandlí.

Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat