neděle 2. září 2018

Pečený lilek s tahini zálivkou


Slunce, léto, ... a lilek. Obliba lilku u mě pomalu, ale jistě roste. Zatímco dřív jsem obdivovala hlavně jeho vizuální stránku, dnes už si ho dokážu užít i po stránce gastronomické. Vpodstatě stačí lilek rozkrojit, nařezat do mřížky a vložit do trouby. Pokud máte lilek rádi, můžete konzumovat pečený lilek jen tak či zkusit vylepšení v podobě křupavé cizrny a tahini zálivky. Zapřisáhlé masožravce doporučuji zkusit ošálit přídavkem mletého masa navrch - třeba si příště dají lilek už i samotný.

Na 4 skoro dietní porce:
4 malé nebo 2 velké lilky, hrst zelené petrželky
Cizrna nebo maso: 400g plechovka cizrny, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, lžička mletého kmínu nebo 300g mletého hovězího masa, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, kmín
Zálivka: 2 lžíce tahini pasty, 1 hustý bílý jogurt, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 80ml studené vody

Nejdřív cizrna. Troubu předehřejte na 220 stupňů, slitou cizrnu smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, čtvrt lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a kmínem. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30-40 minut dozlatova dokřupava.
Pokud místo cizrny volíte maso, nakrájejte cibuli nadrobno, česnek také, na troše olivového oleje pak opékejte nejprve samotnou cibuli, pak cibuli s česnekem, a po minutce i s masem. Při spíše prudkém opékání by mělo stačit deset minut. Osolte, opepřete, přidejte kmín či jiné koření podle vaší chuti.
Lilky podélně rozpulte, pokud jsou velké, tak ještě i příčně. Řeznou plochu pak trochu nařízněte do mřížky, pak ji potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Můžete přidat i další koření dle libosti - já s oblibou používám sušené bylinky.
Pečte patnáct minut řeznou stranou nahoru, pak otočte, pečte dalších patnáct minut, zase otočte a buď konstatujte, že jsou hotové, nebo je nechte ještě na finálních 5-10 minut v troubě, ať jsou seshora hezky opečené.
Všechny přísady na zálivku kromě vody smíchejte. Vodu přidávejte postupně po lžících, než dosáhnete požadované, spíše husté konzistence.
Nakonec přistupte k finálnímu sestavení. Na talíř dejte dva kusy lilku, na každý trochu zálivky, na to cizrnu či maso a na ozdobu trochu zelené petrželky. Pak snězte či sdílejte, jak je libo. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat