neděle 23. září 2018

Rychlé řezy s lesním ovocem

Občas zapomínám, že k tomu, abyste upekli dobrý sladký koláč, nepotřebujete recept na dvě stránky, čtyři různé nádoby a hodiny času. Nechme patrové dorty na slavnostní příležitosti... Toto je příklad naprosto jednoduchého ovocného koláče, který nejenže rychle upečete, ale nejspíš i rychle sníte. Můj první pokus s čerstvými (německými) ostružinami zmizel dříve, než jsem ho stihla vyfotit. Druhý pokus obsahoval mražené lesní ovoce a přes mé počáteční obavy dopadl podobně dobře jako ten první. Tuším, že s borůvkami by to dopadlo také výborně.
Na 1 nízký koláč - rozměr 30x20:
240g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 55g změklého másla, 100 g cukru krupice, lžička citronové kůry, 1 vejce, lžička vanilkového extraktu, půl hrnku mléka, 400g drobného ovoce
Drobenka: 70g mouky, 50g cukru, 50g másla, lžička mleté skořice, špetka soli

Začněte přípravou drobenky: všechny ingredience propracujte prsty, až se spojí do drobivé směsi, a uložte do ledničky.
Troubu předehřejte na 190 stupňů a hranatou či jinou vhodnou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné utřete máslo, cukr a kůru, až směs zesvětlá a bude trochu nadýchaná. Přidejte vejce a vanilku a opět promíchejte / promixujte. Pak postupně zapracovávejte mouku a mléko - nejdřív třetinu mouky, pak polovinu mléka, ... , nakonec mouku. Přidejte ovoce a zlehka promíchejte. Těsto bude husté.
Připravené těsto přeneste do připravené formy, povrch uhlaďte a posypte drobenkou.

Pečte 40 minut a pak zkontrolujte, že špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá. Zvlášť s mraženým ovocem může pečení trvat déle.

Nechte vychladnout, nakrájejte na dílky a pochutnejte si.

Žádné komentáře:

Okomentovat