středa 18. července 2018

Dva týdny prázdnin... na Islandu


Island začínáme plánovat brzy po mém návratu z Azor. Nejdřív spíše nevážně, v zimě pak kupujeme letenky a od té doby je jasné, že má příští letní dovolená moc letní nebude. Zdá se, že všichni se z Islandu vrací nadšení, ale já si vlastně nejsem moc jistá, jestli se mi tam bude líbit. Budu si po návratu prozpěvovat
"Má zem je krásná jako stín červených borovic
Tam, kde je Island hoří den jako knot voskovic..."?
Nebo spíš
"Nechci vo něm slyšet, nechci nikdy vidět islandskej kraj,
mý šedivý vlasy mi za pravdu daj"?
Bohužel, ani jedna z těhle dvou trampských písní nepojednává o Islandu - ostrově, ale o jedné trampské osadě v Jizerských horách. Dozvídám se to pár dní před odjezdem.

Pokud plánujete cestu na Island a už jste viděli nějaké fotografie, asi víte, na co se máte těšit...na burácení vodopádů, štěbetání ptáčků a dramatickou sopečnou krajinu, svěží i v době, kdy je u nás vlivem sucha vše žluté spíš než zelené. A čeho se před cestou na Island máte obávat? Zimy, větru a deště. Pokud jedete v létě, tak navíc neustálého světla, v zimě naopak.

S klasickým modelem islandského turisty "půjčím si auto a objedu ostrov kolem dokola" se s těmihle nepříjemnostmi nejspíš vypořádáte docela dobře. My jsme ovšem plánovali zvládnout Island bez dostupného suchého a teplého útočiště, tedy auta a penzionu. Ubytování jinde než v kempu je na Islandu na můj vkus příšerně drahé. Půjčení auta taky, no a navíc neumíme řídit.

Studium postupně se tenčících autobusových jízdních řádů nám moc radosti nepřinášelo. Nakonec bylo jasné, že pokud se neodvážíme stopovat, spoustu zajímavých míst neuvidíme. Proto jsme vzápětí po koupi letenek z Prahy koupili ještě vnitrostátní letenky, které nám v závěru pomohou dostat se z jednoho konce Islandu na druhý. Plán byl tedy víceméně jasný: přejít nejslavnější islandský trek a objet polovinu ostrova k tomu.

Po jeho úspěšné realizaci mohu říct, že Island je drsný a krásný, ovšem ne až tak, že bych už jinam cestovat nechtěla. Z pohledu děvčete toužícího po pohodové dovolené Island trpí především svým nestálým a chladným počasím. Radost mi nedělaly ani vysoké ceny, zaplněné kempy a masy podobně smýšlejících českých turistů. I tak jsem si dovolenou užila: čestvý vzduch, zelená příroda, volnost a prakticky žádné starosti. A pak ta radost ze znovuzískaného komfortu po návratu domů.:)

Žádné komentáře:

Okomentovat