sobota 28. července 2018

Minibusem do fjordů

Tak tímhle už se dnes po fjordech nejezdí.
Východní islandské fjordy mě lákají svou pověstí dosud neobjeveného ráje pěších turistů. Malá městečka skrývající se v záhybech fjordů, obklopená vysokými horami...Papuchalci, islandští koně a ovce. Spousta malých nepojmenovaných vodopádů.
Vodopád stékající po skalních stupních u Seydisfjorduru.
Bohužel, ani my jsme k objevení této krajiny mnoho nepřispěli. Na druhou stranu, slunečný den v Seydisfjorduru zakončený dortovým bufetem v malé kavárně pro mě byl jedním z nejhezčích dní na ostrově.
Zmoklý vlčí mák v Egilsstadiru.
Vše začalo pokusem překonat vzdálenost 185 km (krátká trasa pro cestu autem) mezi Hofnem a Egilsstadirem s pomocí linkových autobusů společnosti SVAust. Zabralo to celý den, během něhož jsme vystřídali dva minubusy a jeden autobus, zmokli v Djúpivoguru a Breiddalsvíku, tamtéž snědli jeden čokoládový dort, abychom nemuseli stát venku na dešti, a v Reydisfjorduru jsme spořádali náš klasický sendvičový oběd na stojáka v nákupním centru, připadajíce si trochu jako bezdomovci.
Cestou k Fardagafossu.
Abychom po náročné celodenní jízdě autobusy zrelaxovali, večer jsme se vydali do bazénu. Ty jsou na Islandu skoro všude a často se doporučují jako alternativa ke sprchám v kempu. Disponují zpravidla teplou vodou v několika formách: tekoucí ze sprchy a uzavřené v horkém bazénku. Voda ve velkém bazénu už tak teplá nebyla: pokoušeli jsme se rozklíčovat význam záhadného čísla problikávajícího na displeji pod hodinami. Osobně jsme ověřili, že 14 ani 15 se nerovná aktuálnímu počtu osob v sauně...že by to byla teplota vody?
Pronikli jsme za vodopád.
Z Egilsstadiru se dá podnikat spousta výletů, zvlášť když a) neprší a b) máte auto. Další den nebyla splněna ani jedna z těchto podmínek, tak jsme se věnovali průzkumu místních supermarketů a navíc podnikli jednu odvážnou cestu do jeskyně za vodopádem. Kousek za městem se nachází Fardagafoss - od silnice směrem na Seydisfjordur k němu dojdete maximálně za půl hodiny. Po výstupu k vodopádu můžete volitelně absolvovat ještě sestup, abyste pronikli až za vodopád. Osvěžující koupel zaručena.
Posezení na slunci - výjimečné chvíle pohody v Seydisfjorduru.
Poslední islandský den mimo město věnujeme již zmíněnému Seydisfjorduru - z Egilsstadiru nás tam odváží bus (=prázdná dodávka sloužící zřejmě více přepravě zboží než osob). Obdivujeme fjord, majestátní horu Bjólfur, nespočetné vodopády řítící se ze strmých svahů dolů, zapisujeme se do návštěvní knihy v půli kopce (ani ne), obědváme na prosluněné skále s výhledem na městečko - prostě pohoda. JJ konstatuje, že mu krajina fjordů připomíná Faery, mně se tu líbí moc. Za návštěvu stojí i samotný Seydisfjordur - nádherný malý modrý kostelík přístupný zevnitř i zvenku, pěkné barevné domečky kolem zálivu, možná i nějaký ten mohutný trajekt (pokud se na Island chystáte jet lodí z Faer, připlujete právě sem).
Modrý kostel.
Ještě více modrý kostel.
Zpáteční cestu do Egilsstadiru zvládáme stopem (už to skoro chceme vzdát a jít na bus, když tu nám zastaví na Islandu pracující Němka s dodávkou, která nás doveze přímo až ke kavárně, kde nás čeká sladká tečka za výletem).
Stmívá se, za chvíli z jezera vyleze nestvůra.
Na druhé straně jezera Laugarvatn stojí malá osada, kde v místní kniho-kavárně každý pátek pořádají dortový bufet. Zdejší rodiny si jdou popovídat nad kávičkou a kouskem dortu, my jdeme prozkoumat, co všechno takový dortový bufet nabízí. No, nebylo to snadné - spousta přeslazených dortíků s velkým podílem šlehačky, jejichž konzumaci jsem prokládala slanými palačinkami a výborným dortem s krevetami a vajíčkovým salátem. Aneb jak nahradit dortovým bufetem večeři.
Dortový bufet - Bokakaffi (my jsme měli trochu jiné složení, nefotila jsem).
Zeď kavárny.

Žádné komentáře:

Okomentovat