sobota 28. července 2018

Sacher dort

Loni k narozeninám jsem si upekla dort. Sacher dort. A pak ještě jeden, pro kolegy do práce. Pamatuji si, že první byl dobrý, druhý ještě o něco lepší - zvlášť díky povedenější polevě. Dobré byly natolik, že jsem nepořídila ani jedno jejich foto. Skoro o rok později, u příležitosti opožděné oslavy svátku JJ, došlo na další reprízu. Bohužel jsem neměla k dispozici loňský recept a mé vzpomínky na trable s polevou zůstaly značně zamlžené. Oproti minulým pokusům jsem měla výbornou domácí meruňkovou zavařeninu, na ozdobu pár růžovoučkých sušených malin, které odtáhly pozornost od ne zcela hladké polevy - myslím, že i tento kus se vydařil. Sachr je dort hutný, čokoládový, bez krému - pokud takové máte rádi, určitě si ho upečte. Recept najdete třeba u Florentýny - tento je mu velmi podobný, navíc obsahuje snad jen rum. :)

Na 1 dort o průměru 20 cm:
Korpus: 150g změklého másla, 70g cukru moučka, 6 vajec, 150g čokolády (ideálně s obsahem kakaa 60 procent, já zčásti měla čokoládu na vaření (40%)), 70g cukru krupice, 150g hladké mouky
Poleva: 100g hořké čokolády (70% kakaa), 130g cukru krupice, 80ml vody
Navíc: 1 střední sklenice meruňkové zavařeniny (cca 200g), 1 lžíce rumu, šlehačka a sušené maliny na ozdobu

Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Změklé máslo třete s moučkovým cukrem do pěny - ideálně robotem, i tak to trvá asi 10 minut, než máslo zesvětlá a nabude na objemu.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Mouku prosijte. Z bílků ušlehejte polotuhý sníh a do něj zašlehejte všechen krupicový cukr - měla by vzniknout lesklá, pevná hmota.
Do másla postupně zašlehejte žloutky. Poté přidejte rozehřátou čokoládu (neměla by být moc horká).
Nakonec postupně vmíchejte sníh a mouku - nejdřív polovinu sněhu i mouky, pak zbytek.
Takto připravené těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
Pečte 55 minut až hodinu.

Upečený korpus nechte vychladnout. Až pak ho rozřízněte na poloviny a plňte směsí marmelády a rumu (marmeládu nejdřív trochu zahřejte, přilijte rum, chvíli spolu vařte, nechte trochu vychladnout a pak rozetřete). Touto směsí pomažte i vršek a strany dortu.

Nyní už zbývá jen poleva: zvláštní směs vody, cukru a čokolády. Nejdříve svařte vodu s cukrem, až vše získá sirupovitou konzistenci - trvá to 5-7 minut. Odstavte a přimíchejte nalámanou čokoládu. Energicky míchejte, až získáte hladkou směs. Tu nechte chvíli zchladnout, ale ne zatuhnout, a pak ji naráz přelijte přes celý dort. (Je dobré tohle dělat s dortem položeným na mřížce podložené pečicím papírem, ať se výsledný chaos snadno uklízí.

Hotový dort umístěte do ledničky a nechte do druhého dne odpočinout. Podávejte se šlehačkou. S konzumací nespěchejte, dort vydrží dlouho v nejlepší kondici.

Žádné komentáře:

Okomentovat