úterý 5. června 2018

Soba se zeleninou

Soba, ramen, udon. Před cestou do Japonska jsem si pohrávala s myšlenkou, že se naučím japonské znaky alespoň pro tyto tři typy nudlí. Nezvládla jsem to. Přesto jsem v Japonsku ochutnala ramen, udon, a díky mamince i soba. Díky Lidlu, kde měli v rámci svých asijských týdnů soba nudle za pár korun, jsem se k nejzvláštnějšímu zástupci velké nudlové trojky brzy vrátila i doma. Nejzvláštnější? Soba jsou pohankové nudle a já nemám ráda pohanku. Ale když se tyhle nudle smíchají s trochou zeleniny a omáčky, stane se zázrak - najednou bych jich mohla sníst celou pánvičku.

Na 2 porce:
150g nudlí soba, 250g žampionů, 1 červená paprika, 2 jarní cibulky, 150g mraženého hrášku, 1 mrkev, hrst zelené petrželky, lžíce sezamového oleje, lžíce rostlinného oleje. lžíce (opražených) sezamových semínek, sůl
Omáčka: 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa, lžíce cukru, 2 lžíce sladké chilli omáčky, chilli vločky podle libosti, lžíce strouhaného zázvoru

Doporučuji nejdřív krájet a potom vařit. Žampiony na plátky, mrkev na tenká kolečka, papriku na tenké proužky, jarní cibulku na kolečka, petrželku na kousky. Pokud máte doma jinou zeleninu, nevadí - čím barevnější, tím lepší.
Omáčku smíchejte z uvedených ingrediencí.
Nudle připravte podle návodu - vaří se krátce, třeba jen 3 minuty.
Na troše oleje - sezamový dodá asijské aroma - zprudka orestujte žampiony. Lehce osolte. Vyjměte je z pánve, přidejte mrkev a cibuli, opět pár minut restujte, přidejte papriku a mražený hrášek, další minutku míchejte. Do pánve přidejte omáčku a scezené nudle. Ještě tak dvě minuty míchejte, aby se vše spojilo. Odstavte a vmíchejte něco zeleného, třeba petrželku. Posypte sezamovými semínky a podávejte ihned.


Žádné komentáře:

Okomentovat