neděle 3. června 2018

Rajčatová polévka s vůní slaniny

Nikdy jsem si nemyslela, že rajčatová polévka potřebuje vylepšení v podobě slaniny. Ani teď si to nemyslím. Ale už věřím, že slanina v rajčatové polévce nic nezkazí.
Tenhle recept mě zaujal v nějakém jarním Apetitu. Opatrně jsem se tedy zeptala, zda má JJ rád rajčatovou polévku. Ačkoli se mi dostalo záporné odpovědi, po čase jsem se přece jen odhodlala. Já mám totiž rajčatovou polévku ráda moc (ano, vím, že už tu na blogu jedna je - ta ale vyžaduje úrodu dobrých rajčat, zato na tuhle vám stačí pár konzerv).
S výsledkem jsem byla velmi spokojena - tedy až na drobný detail, že u odpůrce rajčatové polévky se s úspěchem nesetkal. Mám pocit, že i rajčatové polévky z pytlíku snědl více. Zároveň se domnívám, že to o kvalitě tohoto receptu mnoho nevypovídá.

Na 3 pořádné porce:
1 plechovka krájených rajčat, 2 pořádné lžíce rajčatového protlaku, 2 menší mrkve, 1 petržel, 1 cibule, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička (sušeného) tymiánu, 2 bobkové listy, cca půl litru zeleninového vývaru, sůl, 4 plátky slaniny, hrst zelené petrželky
Na ozdobení: kopeček zakysané / další petrželka / parmazán

Mrkev, petržel i cibuli nastrouhejte nahrubo. (Pokud vám přijde divné strouhat cibuli, můžete ji samozřejmě i nakrájet.) V pánvi nasucho opékejte plátky slaniny lehce dokřupava. Přidejte zeleninu a případně i kapku olivového oleje - pokud slanina nepustí dostatek tuku. Zeleninu opékejte cca pět minut. Poté přidejte rajčatové pyré, minutku restujte a následně přilijte rajčata, bobkový list, koriandr, tymián a zalijte přiměřeným množstvím vývaru. Vařte tak dvacet minut. Poté polévku rozmixujte - pokud nechcete dokonale hladkou konzistenci, část obsahu můžete předtím dát stranou. Ochutnejte, případně dosolte. Přidejte ještě trochu zelené petrželky a podávejte - třeba posypané hoblinkami parmazánu a další zelenou petrželkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat