čtvrtek 24. prosince 2015

Co jsem pekla na Vánoce v roce 2015

Letos jsem vymyslela skvělý plán. Vezmu si na svůj svátek volno a strávím ho pečením cukroví. K tomu si pustím nějakou hezkou hudbu, budu popíjet teplý čaj, za oknem se budou pomalu snášet k zemi sněhové vločky a v parku pobíhat vánočně odění pejsci...Pak o tom sepíšu reportáž, zveřejním ji na facebooku a získám spoustu nových čtenářů.
Ale nebudu vám tady vyprávět pohádku, tu si pusťte v televizi, určitě se tam nějaká hezká najde. Musím přiznat, že zas taková idylka to nebyla, a to z mnoha různých důvodů. Cukroví jsem za jeden den (s malou přípravou o den dříve) zvládla celkem čtyři druhy. Příprava všech byla docela snadná a prostá jakéhokoli titěrného zdobení, které já úplně dobře nezvládám, psychicky i fyzicky....Zatím se nemohu rozhodnout, který můj výtvor mi chutná nejvíc. Statistiky, který druh zmizí nejdříve, zatím také nejsou dostupné. Maminka svého favorita našla prý v arašídových cookies...a L pochvaloval kokosové kuličky. Vy si klidně vyberte podle svého.
Nepečená kokosová očka (uprostřed, za recept poděkujte Apetitu)
Cukroví vhodné i pro ty, kdo nemají troubu (a mají rádi kokos).

4 uvařené žloutky, 150g moučkového cukru, 80g strouhaného kokosu + na obalení, 100g změklého másla, 2 lžíce rumu, 40 sušených brusinek

Žloutky propasírujte přes jemné síto do mísy. Přidejte cukr, kokos, máslo a rum a vypracujte hladkou hmotu. Zabalte ji do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.
Z připravené kokosové hmoty potom tvořte v dlaních kuličky o průměru asi 3 cm a obalujte je ve strouhaném kokosu. Do každé kuličky vtlačte brusinku, lehce ji tím zploštíte a cukroví tak ozdobíte.

Arašídovo-karamelové řezy (vlevo, i za tento recept děkujte Apetitu)
Poněkud netradiční záležitost pro ty, kdo se nebojí slaných arašídů ve sladkém cukroví.

150g másla, 75g krupicového cukru, špetka soli, 200g hladké mouky
Poleva:150ml smetany ke šlehání, 75g třtinového cukru, 75g tekutého medu, 200g solených arašídů, 20g másla

Másla spolu s vanilkou, cukrem a špetkou soli krátce propracujte v robotu, Zapracujte mouku. Z těsta vytvarujte plochou cihličku, zabalte do folie a dejte aspoň na hodinu chladit.
Troubu předehřejte na 200 (ne horký vzduch). Na polevu svařte v rendlíku smetanu s třtinovým cukrem, solí a medem. Přiveďte k varu a na středním až silném ohni vařte za častého míchání 5 minut. Přidejte arašídy a máslo a ještě 5 minut vařte. Přelijte do mísy a nechte zchladnout, občas promíchejte.
Na plechu vyloženém pečicím papírem rozválejte těsto. Propíchejte vidličkou a pečte dole v troubě 15-17 minut.
Na korpus naneste karamelovou hmotu. Vraťte do trouby a pečte uprostřed asi 15 minut. Nechte trochu zchladnout a pak vykrajujte tvary dle nálady - nebo jednoduše nařežte na čtverečky.

Palcové sušenky (nahoře, recept zveřejnil Gurmet)
Pro ty, co chtějí cukroví, kde vynikne dobrá a hezky barevná marmeláda.

200g hladké mouky, 160g másla, 75g cukr krystal, 2 žloutky, 1 bílek, mandle nahrubo nasekané 60g, špetka soli, malinový džem 100g

Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte žloutky, mouku, sůl a vypracujte hladké těsto. Zabalte do folie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
Z těsta tvarujte kuličky o průměru 2cm. Bílek nalijte do hlubokého talíře, lehce našlehejte a kuličky do něj namočte. Mokré kuličky poté obalte v nasekaných mandlích a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kusu udělejte důlek a vyplňte ho džemem. Pečte 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Cookies s arašídovým máslem (dole, originál SallysBakingAddiction)
Pro fanoušky všeho amerického - a pro ty, co mají doma arašídové máslo a nevědí, co si s ním počít.

115g másla, 185g arašídového másla (hladké nebo křupavé, je to jedno), 100g hnědého cukru, 1 vejce, lžička vanilkového extraktu, půl lžičky jedlé sody, 160g hladké mouky, 100g M&Ms (lentilek)

Propracujte máslo a cukr do pěny. Postupně přidejte arašídové máslo, vejce a vanilku, jedlou sodu a mouku. Nakonec vmíchejte část M&Ms, zbytek si nechte na ozdobení. Dejte vychladit do ledničky alespoň na hodinu, klidně i déle.
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Z těsta tvořte malé kuličky, ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a mírně zploštěte pomocí další americké lentilky. Pečte asi 9 minut, cookies budou po vytažení měkké (opatrně přendejte z plechu), ale na vzduchu ztuhnou.
Poznáte, co tu přibylo? Autorem zbylých kousků je babička a její vosí hnízda, linecké houbičky a pařížské rohlíčky jsou naprosto úžasné. Měla bych si od ní vyžádat recepty a podělit se s vámi - těšte se na nové rubriky Babička peče/Babička vaří. A také vám všem přeji veselé Vánoce, už jen za to, že jste ten článek dočetli až sem!

Žádné komentáře:

Okomentovat