neděle 13. prosince 2015

Oranžový krém podruhé ( z červené čočky)

Další z krémových polévek ve stylu "z mála hodně". Přijde mi úžasné, jak pár obyčejných surovin dokáže zasytit a občas i uspokojit. Tentokrát jsem polévku podávala bez příkras v podobě krutónků, knedlíčků a podobně, ale určitě by se takto obohatit dala. Minimálně něco zeleného navrch bych vám určitě doporučila. Já vyzkoušela pár kapek fíkového balsamica a docela mi to tak chutnalo.

Pro 4 osoby:
250g červené čočky, 1 větší brambor, 2 střední mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, lžíce kari koření/kurkumy, lžíce koření garam masala, 1 kostka zeleninového bujónu, olej, sůl, pepř, chilli podle chuti

V hrnci opékáme na oleji nejprve cibuli, až mírně zezlátne, pak i česnek na plátky, mrkev na kolečka a brambory na kostičky. Přidáme kari a garam masalu (nebo římský kmín), necháme chvilku rozvonět a pak zalijeme asi litrem a půl horké vody s kostkou bujonu (nebo použijeme vývar). Do polévky dále přidáme čočku, trochu chilli a necháme vařit tak 20 minut. Pak vše rozmixujeme, pokud je výsledek moc hustý, přidáme trochu vody a ochutnáme - možná bude potřeba přidat sůl a pepř. A to je vše.


Žádné komentáře:

Okomentovat