středa 6. května 2015

Můj pravý boršč

Boršč je jedna z mála polévek, které uznávám jako hlavní jídlo, i bez jakýchkoli pečivových doplňků. Jelikož ho většinou uvařím plný hrnec, mám už vyzkoušeno, že ho jsem schopná konzumovat i několik dní po sobě - a pořád mi chutná. V mém podání je to polévka velmi hustá, plná zeleniny, obohacená občas i kouskem masa, krásné, červenorudé barvy a výrazné chuti. S kopečkem zakysané smetany je to výborné jídlo pro zimní, a klidně i jakékoli jiné, večery. Zkuste to tedy se mnou, jako obvykle na tom není co zkazit.:)

Ingredience: 700 g hovězího masa (žebro), čtvrtka malé hlávky zelí, jedna velká sklenice červené řepy, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, malý rajčatový protlak, koření: bobkový list, pepř, nové koření, sůl, případně něco navíc (fenyklová semínka), něco zeleného na ozdobu (kopr, petrželka, koriandr)

Hovězí maso ponoříme do studené vody, přihodíme bobkový list, nové koření a celý pepř a dáme vařit - nejprve přivedeme k varu a pak ztlumíme na mírný plamen. Takto vaříme podle toho, kolik máme času, třeba dvě hodinky. Mezitím připravíme zeleninu - cibuli nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu nastrouháme, zelí nakrájíme na kostky. Na trošce oleje smažíme mrkev, petržel, celer a cibuli, aby trochu změkly. Pak přidáme rajčatový protlak. Z hrnce vylovíme maso a přihodíme zeleninovou směs, zelí a řepu i s nálevem. Vaříme, aby zelí změklo. Vařené maso nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky.

Hotový výtvor dochutíme solí a pepřem, přidáme něco zeleného a podáváme ozdobené kopečkem zakysané smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat