sobota 8. října 2016

Zelňačka

Co si pamatuji, tak zelňačku jsem měla ráda odjakživa. Což není až tak překvapivý fakt, zvážíme-li, že má oblíbená část knedlo-vepřo-zela je zelí, plněné zelné listy si dám radši než svíčkovou...a tak. I na své vlastní zelňačce si zpravidla pochutnám. Zatím nemá nějakou ustálenou podobu: někdy začnu se slaninou, tentokrát jsem až k závěru přidala osmaženou klobásku. Navzdory všem doporučením vařím brambory společně se zelím a užívám si jejich pevnou konzistenci. A v závěru přidávám zakysanou smetanu. Jedno překvapivé info: dá se jíst i rozmixovaná (ověřeno v praxi, zeptejte se muže).

Na 1 docela velký hrnec polévky:
1 cibule, 1 větší kvalitní klobása, 1 velká sklenice kysaného zelí, 4 střední brambory, 1 zakysaná smetana, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžička sladké papriky, pepř, sůl, 1 lžíce mouky, olej

Začněte klasicky s nožem a škrabkou. Cibuli nakrájejte na kostky, brambory oloupejte a nakrájejte je také na kostky (větší než ty z cibule). Na troše oleje opékejte cibuli, přidejte papriku, zamíchejte, pak zaprašte moukou a míchejte, až dostanete jíšku. Přidejte brambory, lehce osolte, zalijte tak litrem vody (nebo vývaru) a zhruba deset minut vařte, aby brambory trochu změkly. Pak do hrnce přesuňte i slité a pokrájené zelí (nálev můžete zachytit pro nepravděpodobný případ, že by polévka byla málo kyselá). Vhoďte bobkový list a nové koření a vařte tak půl hodinky. Mezitím nakrájejte klobásu na půlkolečka a ty opečte na pánvi.
Do téměř hotové polévky vmíchejte zakysanou smetanu, vylovte bobkové listy a nové koření a posypte klobáskou. Ochutnejte a případně dosolte.



Žádné komentáře:

Okomentovat