sobota 8. října 2016

Polentová kaše se žampiony

Měli jsme doma polentu, kterou jsem já nekoupila. A nikdo doma nevěděl, co s ní. Nakonec to dopadlo tak, že po prvotním výtvoru zvaném polenta s žampiony následovala polenta s rajčaty a o něco později ještě polenta s olomouckými tvarůžky (což už byla polenta jiná, zakoupená mnou v místním obchodě). Takže je to tak, že pokud hledáte něco, co doplní těstoviny v kategorii "superrychlá večeře", polentu tam bez váhání přidejte. Té instantní stačí k uvaření tři minuty, k ochucení trocha másla a parmazánu - nebo ani to ne. A když ji necháte chvíli zchladnout, ztuhne a máte úplně jiný pokrm. Ale o tom zase příště, zatím nikdy ke ztuhnutí nedošlo. Inspiraci jsem našla na citróny provoněném Love and lemons - a když se tak na ten recept koukám, asi i jinde.

Na 2-4 porce:
Polenta: 250g instantní polenty, litr vody, sůl, lžíce másla, 40g parmasánu
Houby: 500g žampionů či jiných pevných hub, 3 stroužky česneku, malý svazek šalvěje, 1 cibule, olivový olej, lžíce balsamica

Žampiony či jiné (jedlé) houby nakrájejte na větší plátky, cibuli na kolečka, česnek na plátky, šalvěj také můžete trochu pokrájet. Na olivovém oleji opečte nejprve cibuli, pak přidejte česnek a po chvilce i žampiony. Smažte docela zprudka, ať zbavíte žampiony přebytečné vody. Přidejte trochu balsamica, osolte, opepřete a přidejte něco zeleného, třeba tu šalvěj.

Polentu zalije dostatečným množstvím vody podle návodu na obale, osolte, přiveďte k varu a vařte cca pět minut. Poté odstavte, vmíchejte máslo a sýr, případně ještě trochu koření, nechte chvilku odpočinout a pak podávejte s připravenými žampiony.

Žádné komentáře:

Okomentovat