neděle 9. října 2016

Kibinai (litevské masové šátečky)

Poslední autentické jídlo v Pobaltí byl pro mě letos v létě masový šáteček zvaný kibinai. Tenhle prostý pokrm nabízí zvláště v okolí hradu Trakai v hojném množství jako místní specialitu. Co jsme zanedbaly na břehu jezera, napravily jsme ráno chvíli před odjezdem na letiště u malého pekařského stánku ve Vilniusu. Kibinai obstál i v konkurenci luxusně vypadajících letištních pokrmů (ta konkurence vlastně vzhledem k velikosti vilniuského letiště nebyla moc velká) a já byla rozhodnutá něco podobného vyzkoušet doma. Mleté maso, cibule, zakysaná smetana - s exotickými surovinami problém vážně není. Těsto je navíc krásně pevné, kibinai přežily v batohu celou šifrovací noc téměř bez úhony - to je významné plus. Takže za mě jednoznačně doporučuji.

Na 9 docela velkých kusů:
Těsto: 350g hladké mouky, 150g másla, 2 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, lžička cukru, špetka soli
Dovnitř: 500g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Máslo nastrouhejte a smíchejte s moukou. V jiné misce prošlehejte vajíčka s větší částí zakysané smetany(120g), cukrem a solí. Obě směsi smíchejte a pokud je to třeba, přidejte ještě trochu mouky. Měli byste získat pěkné elastické těsto. Zabalte ho a dejte ho na 30 minut odpočinout do ledničky.
Cibuli nakrájejte na drobno, smíchejte s mletým masem a prolisovaným česnekem. Přidejte čtvrt lžičky soli a trochu pepře, zbylou zakysanou a třeba i dvě lžíce vody, aby náplň nebyla suchá.
Odpočinuté těsto rozdělte na zhruba 9 stejně velkých kusů. Z každého vyválejte kolečko, doprostřed dejte trochu náplně, tu zformujte do válečku a přeložte přes ni těsto. Okraje dobře uzavřete. Hotové kibinai pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte v troubě na 200 stupňů asi 30-40 minut dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat