pondělí 22. srpna 2016

Papriky plněné bulgurem


Vařit ve dvou dnech stejné jídlo? No, kdybych nestřídala různé příbytky, asi se mi to nestane. Ale tyhle papriky byly vážně moc dobré, a tak jsem se jimi po vyzkoušení chtěla pochlubit i doma. (Další motivace byla, že jsem na ně prostě měla chuť ještě jednou...přiznávám, repríza neměla jen nesobecké důvody.) Navíc jsou papriky zrovna teď docela v sezóně, takže není problém je koupit za rozumnou cenu ani pokud neplánujete zamířit na trh, ale jen do nejbližšího supermarketu.
Náplň je jistě dost variabilní - v původním receptu se používal kuskus, já měla bulgur a pro příznivce quinoy by se určitě dala využít i ta. Dále jsem si dovolila nahradit rajčatový protlak červeným pestem, vynechat cizrnu (to bylo čistě z množstevních důvodů, té náplně by jinak bylo strašně moc)...takže původní recept asi ani nemá smysl uvádět.
Na pět větších paprik + trochu náplně navíc:
5 větších paprik (klidně různobarevných), 1 střední cuketa, 2 rajčata, 200g bulguru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, zeleninový vývar na vaření bulguru, olivový olej, 150g balkánského sýra (nebo třeba kozí sýr), půl skleničky (cca 3 lžíce) červeného pesta, pepř, kmín, oregáno

Z paprik odkrojte vršek, odstraňte jádřince a takto připravené je dejte předpéct do trouby na 200 stupňů aspoň na 15 minut, klidně i déle.
Bulgur vařte ve vývaru, dokud nezměkne, asi 15 minut.
Zeleninu nakrájejte: cuketu na menší kostky, odřezky paprik také, cibuli na kostičky, česnek na plátky. Na olivovém oleji opékejte nejdříve cibuli, postupně přidávejte česnek, cuketu a papriku. Ve volném čase nakrájejte ještě rajčata a sýr. Zeleninovou směs ochuťte oregánem, pepřem a kmínem, přidejte uvařený bulgur, rajčata, sýr a pesto a dobře promíchejte. (S balkánských sýrem raději opatrně, bývá dost slaný.)
Předpečené papriky vyndejte z trouby, zcela naplňte bulgurovou směsí a dejte ještě aspoň na 15 minut zapéct. Na poslední minuty můžete zapnout gril, aby papriky hezky (ale opravdu jen hezky) zčernaly.

Moc dobré jsou nejen teplé, ale i studené.

Žádné komentáře:

Okomentovat