čtvrtek 18. srpna 2016

Slaný koláč s lilkem

Spoustu věcí vybírám hlavně podle vzhledu, ale pro jídlo to tak úplně neplatí. Raději mám pokrmy, které lépe chutnají než vypadají. Tento koláč vypadal skvěle - takže jsem z něj zas tak nadšená nebyla. Ale věřím, že kdyby se přidalo o trochu víc koření, obstál by i v hodnocení chuti. Každopádně je to lehké, letní, zeleninové jídlo, obsahující pár skvělých surovin jako lilek a ricotta. Doporučuji k vyzkoušení v situaci, kdy nechcete popáté péct ten starý dobrý quiche, ale stále toužíte po pořádném slaném koláči. Zdroj zde.

Na 1 velký koláč (průměr formy 30cm):
1 větší nebo 2 menší lilky, 3 rajčata, 6 stroužků česneku, 4 vejce, čerstvá petrželka a libeček, 200g ricotty,
40g parmazánu, olej, sůl, pepř
Těsto: 250g hladké mouky, 125g másla, 1 vejce, špetka soli

Na těsto smíchejte mouku se solí a propracujte s kostkami másla. Přidejte jedno vejce a vypracujte hladké těsto. Nechte aspoň půl hodiny odležet v lednici. Pak rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Dobře přitiskněte ke stěnám.

Lilky propíchejte vidličkou a dejte na plechu vyloženém pečicím papírem společně s rajčaty do trouby vyhřáté na 190 stupňů asi tak na půl hodinky péct, až lilky změknou. Po čtvrt hodině přidejte i neoloupaný česnek. Připravené těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte předpéct na asi 20 minut.

Pečenou zeleninu nechte chvíli zchladnout a pak nakrájejte na kostky. Vše dejte na těsto do formy. Vejce rozšlehejte, smíchejte s pečeným česnekem, polovinou ricotty, nasekanými bylinkami, osolte a opepřete. Směsí zalijte lilky. Zbytek ricotty rozdělte v několika hromádkách na povrch koláče, nakonec posypte parmazánem, případně přidejte ještě čerstvě mletý pepř a dejte asi na 30 minut péct do trouby. Podávejte teplé či studené, za studena to podle mě bude o chlup lepší.



Žádné komentáře:

Okomentovat