pondělí 8. srpna 2016

Ovocný koláč s ovesnými vločkami

Letošní léto zatím probíhá trochu ve znamení opakovaných experimentů s ovesnými vločkami. Nevím, zda za to může ovesná snídaně na čundru na Vysočině (nechce se mi směs vloček, rozinek a vody nazývat ovesnou kaší, ale asi by to označení snesla, a navíc byla docela dobrá) nebo ovesná kaše, která mi před odchodem z tábora dodala sílu na pěší překonání vzdálenosti mezi táborem a civilizací, či snad konkrétní osoba, která možná pro ovesné vločky chová jisté sympatie.

Každopádně koláč s ovesnými vločkami měl doma u maminky úspěch již napoprvé. Napodruhé se povedl i správně dopéct a lépe vyfotit. :) A něco podobného platí i pro sušenky s ovesnými vločkami, které se také dočkaly reprízy. Pro časovou tíseň se je bohužel nepodařilo vyfotit ani napodruhé, takže na blogu se objeví nejdříve po dalším opakování. Čekám, že to nebude tak dlouho trvat.

Na 1 koláč do formy s průměrem 30 cm (může být i 26, ale pak pečte déle)
Těsto: 210g hladké mouky, 180g ovesných vloček, 100g třtinového cukru, 200g másla, půl lžičky prášku do pečiva, špetka soli, půl lžičky skořice
Náplň: 40g krupicového cukru, 250g tučného tvarohu, 200g zakysané smetany, 2 vejce
Ovoce: asi 600g sezónního ovoce, nadrobno (třeba nektarinky + švestky), lžíce kukuřičného škrobu

Ovoce nakrájejte nadrobno a smíchejte s kukuřičným škrobem. Přísady na těsto smíchejte a propracujte do podoby drobenky. Suroviny na náplň taktéž smíchejte (nakonec přidejte vejce).
Formu na koláč vymažte máslem. Na dno a boky natlačte asi tři čtvrtiny drobenky, na ni rozetřete tvarohovou směs, na ni poklaďte ovoce (tekutinu slijte) a nakonec opět posypte drobenkou.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi 45 minut, až je koláč hezky zlatý. Po vytažení z trouby nechte vychladnout, koláč trochu ztuhne a půjde lépe krájet.

Žádné komentáře:

Okomentovat