úterý 6. září 2016

Slaný koláč s cuketou a tuňákem


Mám pro vás jednu malou radu. Nepokoušejte se bydlet na třech místech najednou. Prostě to nejde. Respektive, jde to, ale vede to k chaosu. Neustále teď řeším, že se nějaký nezbytný předmět nalézá někde jinde, než já. V tom lepším případě aspoň tuším, kde. Na žádném místě nemůžu trávit rozumně dlouhou dobu v kuse, protože pak nastává situace, že na další den do práce nemám nic vhodného na sebe. Příliš krátká doba na jednom místě je ovšem také nevhodná, vzniká například problém nedojedeného jídla, nedostatku času na úklid, neustálého balení a vybalování věcí...Má snaha působit v práci lehce elegantně ztroskotává na tom, že do kabelky se nic nevejde, a tak je doplňkem mého outfitu pokaždé také batoh (oranžový, outdoorový).
A to jsme z výčtu nesnází zcela vynechali pár osob, s kterými v tomhle neuspořádaném časoprostoru interaguji. Osob, které touží po jasném smyslu výrazů jako "u nás" či "doma". Které musí řešit přivrtání jakési nedůležité poličky v cizím bytě. Které se děsí toho, že by se podobná žlutá polička či snad křesílko mohla někdy nastěhovat k nim domů.
A jak jste si jistě všimli, řepa s kečupem strádá taky. Času na vaření je málo, na pečení ještě míň a občas se stane, že se povede něco dobrého uvařit, ale není čím pořídit o tom záznam. Nebo zase chci psát blog, ale chybí mi počítač. Ale věřím, že tohle období jednou skončí, žluté křesílko se přestěhuje, žlutá zebra taky, já se smířím s výměnou výhledu na zelené stráně za dvakrát větší prostor s výhledem do ulice, a budu zase nadšeně vařit, péct a užívat si normálního spořádaného života.

A teď ten recept, rychlý tuňákový koláček.
 
Na 1 plech:
1 balení rozváleného listového těsta (cca 300 g), 1 konzerva kousků tuňáka, půl sklenice paprika řezů, 1 střední cuketa, 150 - 200g krémového sýra (lučina, žervé), 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř

Cuketu nastrouhejte nahrubo a na troše oleje opečte, aby pustila přebytečnou tekutinu. Nechte vychladnout.
Listové těsto rozložte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
Cuketu smíchejte se sýrem a prolisovaným česnekem. Lehce osolte, opepřete.
Předpečené těsto potřete sýrovou směsí, na ni rozložte kousky tuňáka a paprika řezy. Dejte na další asi čtvrt hodiny do trouby.

Žádné komentáře:

Okomentovat