středa 7. září 2016

Kuřecí páj s pórkem a žampióny

Má paměť na jídlo funguje mnohem lépe než paměť na jiné věci. Vzpomněla jsem si tuhle na kuřecí páj, který se podával asi před dvěma lety v rámci jednoho nedělního oběda u babičky. Páj mi chutnal, a tak jsem recept uložila do svého telefonu. (Tím to většinou končí, množství receptů v mém telefonu silně přesahuje mou kapacitu vařit a jíst...). No a teď jsem si na něj vzpomněla a nechápala, jaktože si tohle skvělé jídlo nikdo jiný z rodiny nevybavuje...Pro jistotu jsem vše zkonzultovala s recepty na internetu, zjistila jsem, že tohle je asi nejjednodušší verze, jaká může být (jinde se přidává něco na způsob bešamelové omáčky, vývar či víno), a pak už zbývalo jen pustit se do práce. (A pak tedy ještě všechno sníst, ale to nebyl takový problém.)

 Na jeden páj si připravte:
Těsto: 300g hladké mouky, půl lžičky soli, 80g másla, 4 lžíce studené vody (více dle potřeby), 1 vejce na potření
Náplň: 600g kuřecího masa (prsa či stehna, bez kosti), 250g žampiónů, 1 pórek, 100g slaniny, 100g strouhaného sýra, 200ml smetany na vaření, olej, sůl, pepř

Začneme přípravou těsta. Mouku smícháme se solí, poté i s máslem, postupně přidáváme studenou vodu a vypracováváme soudržné těsto. Zabalíme do folie a dáme odpočinout do ledničky.

Kuřecí maso nakrájíme na kousky, slaninu na kostičky a na oleji na pánvi zprudka osmahneme. Po chvíli přidáme nakrájený pórek a o něco později ještě žampiony. Osolíme, opepříme a chvíli dusíme.

Zapékací nádobu lehce vymažeme olejem. Přesuneme do ní kuřecí směs a zalijeme smetanou smíchanou se strouhaným sýrem. Z těsta oddělíme kousek, z něho vytvoříme úzký pruh a ten pomocí rozšlehaného vejce přilepíme na kraje zapékací nádoby. Ze zbytku těsta na pomoučněné ploše vyválíme placku cca 0.5cm silnou. Tou koláč přikryjeme, dobře přitiskneme k těstu na krajích nádoby. Potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed uděláme pár otvorů, aby mohla vycházet pára.

Koláč nyní poputuje do trouby předehřáté na 200 stupňů, kde by měl strávit asi půl hodiny, až bude povrch hezky zlatavý. Fotťte před rozkrojením, vypadá to lépe. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat