pondělí 6. června 2016

Zapečené tortilly s kuřecím masem

Balení tortill jsem měla doma už dlouho. A stejně dlouho jsem se nemohla rozhodnout, co s ním. Pokusit se napodobit babiččiny výborné zapečené tortilly s cuketovou směsí? Či snad stejně dobré nezapečené tortilly s kuřetem, čerstvou zeleninou a čerstvým krémovým sýrem? Udělat klasické burritos plněné mletým hovězím masem, fazolemi a rýží? Zkusit si vyčlenit dost času na přípravu trhaného vepřového, které by jako náplň určitě bylo skvělé?
Nakonec vyhrála lehká variace na zapečené tortilly s cuketou. V rámci ukázky toho, že nikoho nechci trápit pouze bezmasými jídly, jsem cuketu nahradila kuřecím masem...a v rámci mé představy o správné mexické večeři jsem navíc připravila i rajčatovou salsu a zakysanou smetanu. Výsledek? Moc dobrý. Ale v Mexiku by to tuším bylo tak o pět stupňů pálivější. :)

Na 4 porce:
8 tortill, 500g kuřecího masa (např. stehenní řízky), koření na kuře, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 konzerva kukuřice, šťáva z půlky limety (citronu), lžíce kmínu, oregana, sůl, pepř, olej, 150g sýra
+ zakysaná smetana, rajčatová salsa (1 červená cibule, 4 rajčata, svazek koriandru, 2 stroužky česneku, šťáva z půlky limetky, 1 chilli paprička (/sušená pálivá paprika, pokud chilli není k dispozici)

Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky a promíchejte s kořením - já měla speciální koření na kuře ještě z Izraele, ale jinak bude stačit sůl/pepř/paprika. Papriky na proužky, cibuli na větší kostičky. Na pánvi rozpalte trochu oleje a kuře zprudka opékejte, aby trochu zezlátlo. Přidejte cibuli, chvíli smažte, poté přidejte i papriky, kmín, oregano a zakápněte citronovou šťávou. Na středním plameni opékejte, aby papriky změkly. Nakonec přidejte kukuřici, případně něco zeleného - tedy koriandr. Dochuťte solí/pepřem/citronem. Sýr nastrouhejte, část můžete přidat ke směsi.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pekáček vymažte olejem a postupně do něj skládejte zabalené tortilly - na každou placku rozprostřete část náplně, zabalte a dejte do pekáčku spojem dolů. Posypte sýrem, případně zbytkem náplně, a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby pod gril, aby tortilly lehce zezlátly a sýr roztál.

Podávejte s čím chcete, ale zakysaná smetana, rajčatová salsa (rajčata, cibule nadrobno, zbytek ingrediencí smíchat) i guacamole (tentokrát nebylo, příště třeba zvládnu i to) se k tomu hodí výborně.

Žádné komentáře:

Okomentovat