pondělí 20. června 2016

Zapečená lilková směs

Nějak mám poslední dobou pocit, že mou specialitou se stávají jídla, která hrozně vypadají a skvěle chutnají. No, možná ne vždy je "skvěle" to správné slovo, ale i tak vždy chutnají lépe, než vypadají.
Platí to samozřejmě i pro tuto lilkovou směs. Kdyby lilky zůstaly vcelku a jen se plnily mletým masem, dokážu si představit, že by výsledek vypadal hezky. Ale směs kostiček lilku a mletého masa...no, nevím. I přesto mám tohle jídlo moc ráda. Ne proto, že bych byla nějaký zapřisáhlý fanoušek lilku, ale hlavně proto, že chutná výborně. A to příprava lilku tentokrát nezahrnuje ani zdlouhavé solení a pocení, ale jen pár minut v mikrovlnce. Ano, až tak je to jednoduché. :)
Na 4 porce: 2 střední lilky, 500g mletého vepřového masa, 1 cibule, 100g strouhanky, 1 vejce, sůl, pepř, lžíce sušeného oregána, 3 lžíce parmazánu, 200ml zakysané smetany, trochu oleje

Lilky propíchejte vidličkou a v mikrovlné troubě pečte na vysoký výkon asi 8 minut. Lilky by poté měly být měkké a poddajné. Mleté maso dejte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájenou cibuli, 3 lžíce strouhanky a oregano. Promíchejte. Poté přidejte i vejce a na kostičky nakrájený lilek. Opět promíchejte. Zapékací mísu vymažte olejem a rovnoměrně do ní rozprostřete lilkovou směs. Nahoru rozetřete zakysanou smetanu smíchanou s trochou parmazánu. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca 35 minut. Nakonec vše posypte strouhankou smíchanou se zbytkem parmazánu a pečte ještě 10-15 minut, aby byl povrch hezky křupavý.

Podávejte samotné, s bagetou, brambory či rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat