neděle 15. května 2016

Zelená zelenina zapečená pod bramborovou kaší

Lehké letní zeleninové jídlo - představím si cuketu  s rajčaty. Lehké zimní zeleninové jídlo - představím si možná tak nějakou hustou polévku. Tahle zapečená zelenina by se podle svých ingrediencí měla řadit spíše do kategorie jídel zimních a s přívlastkem "lehký" dost váhám, ona ta příprava nějaký ten čas zabere a výsledek může být docela sytý. Zároveň se jedná o jedno z vege jídel, kde mi maso vůbec nechybí, zelenina si v kombinaci s hustou sýrovou omáčkou a kaší posypanou sýrem bohatě vystačí sama.

Na 1 pekáček - 4 porce:
1 kilo brambor, 60g másla, 100g bílého jogurtu, trochu mléka, 150g čedaru, hrst mraženého hrášku,
1 brokolice, 1 pórek, 1 cibule, 500ml mléka, 50g hladké mouky, sůl, pepř, 2 lžičky dijonské hořčice.

Brambory uvařte doměkka a s pomocí jogurtu, mléka a asi poloviny předepsaného množství másla vyrobte hladkou chutnou kaši.
Zeleninu nakrájejte na kousky velikosti sousta a uvařte v páře téměř doměkka - až po uvaření přidejte mražený hrášek a přemístěte do zapékací mísy.
Sýr nastrouhejte.
Připravte omáčku: mléko zahřejte, rozmíchejte v něm mouku, přidejte zbytek másla, hořčici a na mírném ohni za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte asi polovinu strouhaného sýra a dochuťte solí a pepřem.
Zeleninu v pekáčku zalijte omáčkou a navrch rozprostřete bramborovou kaši. Posypte zbytkem sýra a dejte asi na 20 minut zapéct do trouby rozehřáté na 200 stupňů.
Mně to chutná teplé i studené. Navíc se tohle jídlo údajně dá dobře mrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat