pátek 6. května 2016

Korunovační kuřecí salát

Kuře, řapíkatý celer, brusinky, meruňková zavařenina (mangové čatní) - skvělá kombinace. Když jsem ji zkoušela poprvé, nebyla jsem si úplně jistá. Napodruhé už jsem se moc nebála. Napotřetí...to ještě nevím.
Tento salát je na přípravu nenáročný, lehce originální, lehce pikantní, a zcela jistě výborný. Také se na něj zřejmě váže nějaká historka o tom, jak to byl oblíbený salát jistého panovníka, ale to si nastudujte sami.
Jinak se musím přiznat, že mám pocit, že mé období salátů pomalu končí, či možná plynule přechází do období rychlých, ale teplých večeří. A také se chystám více se vracet k osvědčeným receptům. Nějaký čas na experimenty s řepou a kečupem ale snad bude pořád.

Na neurčité nenulové množství salátu (4 porce):
2 větší kuřecí prsa, hrst brusinek, 4 stonky řapíkatého celeru, 1 větší cibule, 30g másla, 100ml cideru
Zálivka: 1-2 lžičky kari, 100ml jogurtu, 100ml majonézy, 1 lžíce mangového čatní / meruňkové zavařeniny, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř

Brusinky naložte do cideru.
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Kuřecí prsa osolte, opepřete, umístěte do vhodně velké zapékací nádoby a na každé položte plátek másla. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až maso bude dobře propečené.

Na zálivku vše smíchejte a ochutnávejte a upravujte tak dlouho, až nabydete dojmu, že lepší už to být nemůže.
Celer a cibuli nakrájejte najemno, smíchejte se zálivkou, přidejte brusinky (bez cideru) a (již studené) kuřecí kousky. Před podáváním nechte chvilku odležet, aby se chutě správně propojily.

Žádné komentáře:

Okomentovat