Na 1 šišku závinu (doporučuji vše zdvojnásobit a vyrobit rovnou dvě):
Těsto: 100ml mléka, 250g hladké mouky, 15g čerstvého droždí (necelé půl kostky), 30g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 30g másla, půl vejce (zbytek na potření), půl lžičky soli
Maková náplň: 150g mletého máku, 250ml mléka, 60g nějaké výraznější zavařeniny/povidel (já bohužel nejsem schopna určit složení své zavařeniny, ale s povidly to bude určitě fajn), lžička skořice, 50g cukru, šťáva z půlky malého citrónu, hrst brusinek
Těsto potřebuje nějaký čas kynout, tak doporučuji začít tím. Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, tam vlijte vlažné mléko a rozdrobte droždí. K mléku přimíchejte část mouky, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Poté přidejte zbylé ingredience na těsto - máslo, cukry, sůl, vejce, dobře promíchejte a vypracujte hladké, tužší těsto. Vytvarujte kouli a nechte znovu na teplém místě kynout alespoň půl hodiny.
Mezitím připravte makovou náplň. V hrnci přiveďte mléko k varu, vsypte mák, dobře promíchejte a na mírném ohni vařte deset minut, aby mák změknul. Poté odstavte a vmíchejte zavařeninu, skořici, citrón, cukr, brusinky. Ochutnejte a podle chuti přidejte některou z výše zmíněných ingrediencí. Nechte vychladnout.
Těsto na pomoučněné ploše rozválejte na tenkou placku cca 30x30 cm. Téměř po celé její ploše rovnoměrně rozetřete makovou náplň. Jeden okraj nechte cca 3cm volný, potřete jej zbytkem vajíčka smíchaným s trochou mléka a závin od druhého kraje opatrně zaviňte. Konce dobře utěsněte, závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spoj byl dole. Nechte ještě asi 40 minut kynout.
Troubu předehřejte na 160 stupňů, závin důkladně potřete směsí vejce a mléka a dejte péct. Po cca 40 minutách by měl být povrch hezky zlatavý. Výsledek je možné ochutnávat rovnou, ale s trochou trpělivosti můžete počkat, až trochu vystydne...
Žádné komentáře:
Okomentovat