pondělí 2. května 2016

Jahodový pěnový dort

Narozeninový dort pro mojí maminku měl letos asi čtrnáct dní zpoždění, ale doufám, že to nakonec nikomu nevadilo. Ne že bych tedy těch čtrnáct dní věnovala výběru vhodného dortu - v sezóně jahod jsou pro jejich fanoušky jahody jasná volba. Tento dort původem z Apetitu jsem navíc dělala už podruhé a myslím, že ne naposledy. S dostatečným množstvím želatiny tentokrát z původně tekutého krému vznikla během jedné noci výborná, nadýchaná a dostatečně pevná pěna. Pod ní se skrývá také pevný (i když možná až moc) máslový korpus. A nahoře může být téměř cokoli (ale nemusí, pokud vám nevadí dort vypadající jako velký plochý růžový válec).
Podle výpovědí těch, co ochutnali, dort chutnal mě, mamince, babičce a snad i jednomu mladému muži, který normálně preferuje dorty sýrové (slané). Tak by třeba mohl chutnat i vám, i pokud zrovna žádné narozeniny neslavíte.

Na 1 nevysoký dort s průměrem 26 cm:
Korpus: 175g studeného másla, 200g hladké mouky, 85g krupicového cukru, špetka soli
Jahodová pěna: 500g jahod, 8 plátků želatiny, 300ml smetany ke šlehání, 250g ricotty, 140g krupicového cukru, 100ml mléka
Nahoru: cokoli (např. pár hezkých jahod a hroznů)

Začněte přípravou korpusu, což je také jediná část dortu, která vyžaduje pobyt v troubě. Máslo nasekejte a propracujte s moukou, cukrem i špetkou soli na soudržné těsto. To natlačte na dno dortové formy - vrstva bude dost tenká. Propíchejte vidličkou a v troubě vyhřáté na 160 stupňů pečte cca 25 minut dorůžova.

Jahody rozmixujte, můžete ještě protřít přes sítko, abyste je zbavili semínek (ale podle mě to není potřeba). Želatinu namočte do studené vody, mléko zahřejte v malém hrnci, odstavte a přidejte do něj vymačkanou nabobtnalou želatinu. Míchejte, aby se želatina rozpustila. Šlehačku ušlehejte hezky do pevna. Ve větší míse promíchejte jahody, vychladlé mléko se želatinou, ricottu a cukr. Nakonec zlehka přimíchejte šlehačku. Tuto (tekutou) směs vlijte na připravený a zchladlý dortový základ a dejte chladit do ledničky. S ochutnáváním počkejte ideálně až do rána, aby dort dobře ztuhnul a nerozpadal se. Ráno také můžete dort ozdobit (a vyfotit :)).

Žádné komentáře:

Okomentovat