čtvrtek 13. srpna 2020

Honzíkovo kuře

Za normálních okolností bych sem tento obrázek nevystavila: příbor nakřivo, místo pořádné omáčky pár kapek omastku a co je nejhorší, kromě prostírání vůbec nic zeleného. Jenže...po dlouhé době jsem natrefila na kuře vcelku, které mělo úspěch i u mého nepřítele kuřat, tedy Honzíka. Po dvou soustech řekl, že je to dobré - a to je úspěch hodný zaznamenání. :) Větší úspěch by byl, jen kdyby se Honzík odhodlal sníst i onu báječně ochucenou kůžičku. Zatím nic nenasvědčuje, že by k tomu vůbec kdy mělo dojít.
Druhá věc, co stojí za zmínku, je ta, že tohle kuře byl první vyzkoušený slaný recept z mé nejnovější kuchařky. Poslední týden či dva jsem věnovala otřesné množství času pročítání recenzí a listování náhledy kuchařek na amazonu. Po dlouhém váhání jsem si jen tak pro radost pořídila Dining In od Američany opěvované Alison Roman - kuchařky podobného věku jak já, ovšem s nepoměrně většími úspěchy.  (Tedy, doufám, že aspoň programovat umím trochu líp než Alison.) Pár receptů z této knihy už se osvědčilo na výbornou, tak to vypadá, že to byla dobrá volba.

Na 4 porce:
1 dobré kuře, cca 1,5 kg, 2 lžíce fenyklových semínek, 1 lžíce pálivé papriky, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžíce soli, 1 lžička mletého pepře, 2 stroužky česneku, čtvrt hrnku olivového oleje, 2 citróny

Kuře budete péct naplacato, takže ho nejdřív bude potřeba zbavit páteře - mně se to bez větších problémů daří kuchyňskými nůžkami.

Troubu předehřejte na 165 stupňů. Kuře rozložte do velkého pekáče či na plech, hrudní kost ještě trochu zmáčkněte, ať je kuře opravdu hezky ploché.

V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka - jejich velkého množství se opravdu nebojte. Přidejte všechno ostatní koření, drcený česnek a olivový olej a utřete na pastu. Tou pak důkladně potřete celé kuře, zvenku i zevnitř pod kůží. Citróny nakrájejte na čtvrtiny, potřete zbylou pastou a rozložte vedle kuřete.

Kuře pomalu pečte celé dvě až dvě a půl hodiny. Po dvou hodinách můžete kuře potřít výpekem. Výsledkem by každopádně mělo být štavnaté, měkké maso s originální chutí paprikovo-fenyklové kořenící směsi.

 Při podávání rozdělte strávníkům i citróny, ať si kuře hezky dochutí sami. Jako přílohu jsem zvolila obyčejné pečené brambory, hodit se budou také jiné úpravy brambor, zelenina či pečivo.


Žádné komentáře:

Okomentovat