sobota 15. srpna 2020

Tažený závin se švestkami a ricottou

Pokud máte hodně švestek a málo času, dál už ani číst nemusíte. Tenhle recept vyžaduje zcela opačný poměr zdrojů - poradí vám, jak proměnit pár švestek a pár hodin vašeho odpoledne na výborný, svěží závin. Jo, kdyby mi tak stačily ke štěstí záviny z listového těsta, nějaký ten čas bych určitě ušetřila. 
Aspoň zatím mohu říct, že mě tažené těsto docela baví. Baví mě i mnoho tenkých vrstev těsta uvnitř závinu. Tentokrát doplněných osvěžující citrónovou ricottou a decentním množstvím švestek k tomu. Když v zimě nebudu vědět co péct, třeba zkusím tenhle závin i s jablky či hruškami.
 Na 1 pořádný závin:

Těsto: 280g hladké mouky, velká špetka soli, 100ml teplé vody, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce oleje, 1 vejce

Náplň: 200g ricotty (možná byste mohli zkusit i tvaroh), 100g lučiny, 40g rozdrcených piškotů nebo máslových sušenek, 400g švestek, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 100g moučkového cukru, kůra a šťáva z poloviny citronu (uberte dle vašich preferencí, takto bude výsledek výrazně citronový), 1 lžíce vanilkového pudingového prášku

100g rozpuštěného másla

Začněte klasicky přípravou těsta. Smíchejte mouku se solí, přidejte zbylé ingredience, vypracujte hladký bochánek a ten nechte zakrytý utěrkou na teplém místě 30 minut odpočívat.

Mezitím nakrájejte švestky nadrobno, rozdrťte sušenky a přípravte náplň: smíchejte všechny ingredience, pudingový prášek přidejte nakonec.

Odpočaté těsto rozválejte na podsypané pracovní ploše na velmi tenký obdélník. Pokud nemáte silikonový vál, ten pak přeneste na moukou posypanou utěrku a tam ještě roztáhněte prsty na velikost 40x50 cm. Já si vystačila s pružným válem.

Připravené těsto potřete rozpuštěným máslem - část by vám měla zbýt na další potírání během pobytu v troubě. Následuje vrstva náplně, sušenky a švestky, vše téměř po celé ploše. Nakonec je třeba závin opatrně zarolovat - já nejprve přeložila okraje kratších stran, aby náplň nevytékala, a pak jsem s pomocí válu (utěrky) rolovala do úhledného válečku. Jeho povrch opět potřete máslem.

Závin opatrně přesuňte na plech vyložený  pečicím papírem a pečte v troubě na 180 stupňů asi 50 minut, dokud povrch nebude hezky zlatavý. Během pečení aspoň jednou a také na konci závin ještě potřete zbylým rozpuštěným máslem.

Nechte trochu vychladnout a můžete podávat, třeba ještě posypané moučkovým cukrem.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat