neděle 23. srpna 2020

Bezlepkový krtkův dort

 Pečením dortů mi stále přináší zvláštní uspokojení. Baví mě pečlivě dodržovat mnohakrokový pracovní postup a dumat nad tím, jak to celé asi dopadne. Ať už peču dort k nějaké přiležitosti či "jen tak", vždy je s tím spojena lehce slavnostní atmosféra. Dalo by se říct, že si celý ten proces užívám bez ohledu na výsledek. Ale když se dílo podaří, je to samozřejmě lepší. (S tím souvisí také můj největší problém s dorty - kromě toho, že bych je nejspíš vůbec neměla jíst - jak poznat, zda se dort povedl, ještě před nakrojením. Nejde to. Takže jsem až do té doby, než se někdo chopí nože a následně lžičky (nebo vidličky, podle preferencí strávníka), značně nervózní.)

Tentokrát jsem původně nechtěla péct dort, ale pouze nějaký bezlepkový a přenosný dezert. Moc jich zatím ve svém repertoáru nemám, takže když jsme v aktuálním Apetitu nalistovali Krtka, podle Honzíka to byla jasná volba. S dortem to nakonec bohužel nedopadlo tak, jak bylo zamýšleno - bezlepková část nebyla potřeba - ale naší degustací prošel na výbornou, takže ho budu určitě muset zopakovat ještě jednou, snad i s doručením správnému příjemci.

Na 1 krtkův dort (forma 20 cm):

Korpus: 120g změklého másla, 70g hnědého cukru, 4 vejce, 130g mandlí, 20g holandského kakaa, 60g hořké čokolády, 1,5 lžičky kypřicího prášku

Náplň: 400 - 500ml smetany ke šlehání (doporučuji aspoň jednu 40%), 1,5 plátku želatiny, 2 menší banány, 125g malin, 40g (hořké) čokolády.

Mandle rozmixujte najemno (můžete použít mandlovou mouku, ale s mandlemi to jde také - vyzkoušeno). Čokoládu nastrouhejte nahrubo. Oddělte bílky a žloutky.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo s cukrem utřete v robotu do pěny, poté po jednom přidávejte žloutky a pokračujte v mixování.

Zvlášť smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek. Tuto směs přidejte k máslové směsi. Z bílků ušlehejte pevný sníh, jemně ho vmíchejte do těsta a nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu - asi 60g, zbytek nechte do náplně. Těsto nalijte do připravené formy a pečte zhruba 40 minut, na závěr proveďte test špejlí.

Korpus nechte zcela vychladnout, poté vnitřek vydlabejte lžící - ponechte cca 2cm okraje a pevné dno. Vydlabaný korpus rozdrobte.

Pokud chcete používat želatinu - aby dort dobře držel, není to úplně nezbytné - postupujte následovně. Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v troše vody, pak trochu vyždímejte a nechte v rendlíku rozpustit. Přidejte dvě lžíce smetany, dobře rozmíchejte, poté přidejte i zbytek smetany a nechte odpočívat v lednici, dokud směs nezačne maličko tuhnout (já vydržela asi půl hodiny). 

Omyjte maliny, banány oloupejte, rozkrojte podélně a poté ještě na poloviny. Šlehačku vyšlehejte dotuha a poté do ní zamíchejte zbytek čokolády. Nyní nastává má oblíbená část: vrstvení. Do vydlabaného korpusu dejte na dno trochu šlehačky, na to banány, opět trochu šlehačky, maliny a zbytek šlehačky zformujte do podoby krtčího kopečku. Poté na ní navršte rozdrobený korpus - když se vše povede, skončíte s polokoulí připomínající krtinec. Nechte ještě aspoň hodinu zatuhnout a podávejte.



Žádné komentáře:

Okomentovat