středa 8. dubna 2020

Polévka z červené čočky po indicku

Je několik jídel, která mě láká vařit pořád dokola, i když s výsledkem nikdy nejsem spokojena. Jedním ze zástupců této kategorie je obyčejné pečené kuře, případně obohacené o nádivku. Neumím ho správně a rychle rozporcovat na úhledné a podobně velké díly. Neumím dosáhnout toho, aby mělo krásně dozlatova vypečenou a křupavou kůžičku. Ani toho, aby stehýnka byla správně propečená a prsíčka pořád ještě šťavnatá. A už vůbec ne toho, aby všichni strávníci odcházeli od stolu spokojení - Honzík má kuře ještě v mnohem menší oblibě než já (vytrvale odmítá konzumovat kůžičku, byť by byla sebevíc křupavější...a také vytrvale odmítá odložit příbor, což mu konzumaci značně ztěžuje...sledovat ho při jídle je pro mě takové malé mučení). A přesto to stále s tím drobným ptáčkem tvrdohlavě zkouším pořád dokola.
O něco méně dramatický je příběh polévky s červenou čočkou. Tu jsem zvládla už několikrát uvařit tak, že bych ji bez velkého rozmýšlení nabídla i nečekané návštěvě. Ale až dnes mi přišlo, že se vše opravdu vydařilo. Mám podezření, že za to může ta spousta indického koření, které jsem do polévky přidala - a také postupně budované poznání, že jen napůl rozmixovaná polévka mým chutím vyhovuje mnohem více než jednolitý krém.


Na 4 porce:
210g červené čočky, 1 velká cibule, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku, 3 cm kousek zázvoru, 150g rajčatového pyré (nebo sekaných rajčat z konzervy), 1 litr vody, 1 lžička kurkumy, 1 lžička garam masaly, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička římského kmínu (mletého), 1 lžička soli, špetka kajenského pepře, 3 lžíce oleje
Na dozdobení: 3 lžíce oleje, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička římského kmínu (vcelku), hrst zelené petrželky či v lepším případě koriandru

V dostatečně velkém hrnci na oleji na středním plameni opékejte cibuli nakrájenou na větší kostičky, česnek na plátky a zázvor nasekaný nadrobno. Zhruba po pěti minutách přidejte kostičky mrkve, ještě chvilku opékejte a pak přihoďte všechno koření (množství můžete upravit podle svých preferencí, takto je polévka spíše výrazně kořeněná): kurkumu, garam masalu, římský kmín, koriandr, kajenský pepř i sůl. Na mírném plameni minutku míchejte, aby se koření hezky rozvonělo.
Poté přidejte rajčata, ještě dvě minuty opékejte a následně zalijte horkou vodou a přidejte čočku. Přiveďte k varu a nechte tak dvacet minut mírně pobublávat.
Poté můžete ochutnat a dochutit. Doporučuji několik sběraček polévky rozmixovat a vrátit ke zbytku: získáte tak hustý, ale ne homogenní produkt.
K podávání si připravte nasekanou zelenou bylinku a opečené koření - ve třech lžících oleje opékejte tak dlouho, než hořčičná semínka nezačnou nadskakovat. Ihned použijte. Polévku můžete také lehce pokapat citrónem, ale mně to přišlo zbytečné. Pokud máte po ruce chléb naan k přikusování, neváhejte. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat