úterý 14. dubna 2020

Banánové muffiny


Letošní Velikonoce jsem si nad očekávání užila, ač jim předcházelo zklamání z nutnosti zrušit původní plán turisticko-rekreačního prodlouženého víkendu na Moravě. Místo toho jsem zažila turisticko-rekreační-gastronomické čtyři dny ve středním Čechách, tedy doma. :)
Zvládla jsem se unavit pohybem na kole i pěšky, a dokonce i pokusem o zdobení vajíček. V mezičase jsem vařila a pekla s vajíčky obyčejnými i čokoládovými. Z osvědčeného sušenkového těsta jsme pekli velikonoční zvířátka, která jsme pak krášlili barevnou bílkovou polevou. Banánové muffiny jsem přizdobila čokoládovými vajíčky a pistáciemi. Vejce naměkko jsem ukryla do kabátku z mletého masa, a tak konečně mohu říct, že vím, jak chutná skotské vejce. No prostě o velikonoční atmosféru letos nebyla nouze. :) (Nepočítaje absenci spletených vrbových proutků, která mě u nás doma už nijak nepřekvapuje.)
Tyhle banánové muffiny jsou dobré i bez zdobících prvků, a myslím, že by to šlo i bez té tvarohové čepičky. Ale takhle jim to náramně sluší. Recept je poskládán z komponent od muffinového specialisty.
Na 12 roztomilých mufinků:
185g hladké mouky, 130g třtinového cukru, 2 velmi zralé banány, 75g másla, 2 vejce, 60ml mléka, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička vanilkového extraktu
Tvarohový krém: 250g tučného tvarohu (v alobalu), 125g smetany ke šlehání, 60g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny - v robotu to trvá cca pět minut. Přidáme postupně vejce, vanilkový extrakt a rozmačkané banány. Mouku smícháme s jedlou sodou. Do těsta dále přidáme polovinu mouky, mléko a zbytek mouky. Promícháme jen do smísení ingrediencí.
Směs rozdělíme do muffinových formiček nebo košíčků. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 20 minut - muffiny trochu vyběhnou, zezlátnou, zpevní.

Nechte muffiny vychladnout a připravte krém. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí. Šlehačku vyšlehejte dotuha - pokud vše chcete pojistit, můžete přidat i ztužovač. Postupně šlehačku vmíchejte do tvarohu. Výslednou směsí naplňte zdobicí sáček a naneste na muffiny.
Pak můžete či nemusíte dozdobit podle své fantazie.




Žádné komentáře:

Okomentovat