sobota 18. dubna 2020

Brokolicovo-hráškové placičky

Tohle jídlo zaznamenalo v mé domácnosti jeden zásadní úspěch. Honzík prohlásil: "Je to dobré.". Sám od sebe, možná trochu podnícen mými problémy s konzistencí hmoty před smažením, ale ne jako vynucenou odpověď na přímý dotaz - a to je v případě mého muže historický úspěch. :) Úspěch o to překvapivější, že tomuto přiznání předcházela otázka "kde je maso". Někdy je to s těmi muži těžké... a s placičkami tedy taky.
Tyhle po vás budou vyžadovat nejdřív nakrájet brokolici na malé kousky, což mi nikdy moc nejde, a pak ještě vytvořit placičky z polotekuté hmoty plné vyčnívajících kousků brokolice a kutálejících se kuliček hrášku. Já to vzdala...a místo pravidelných kulaťoučkých karbanátků tak smažila nepravidelné placičky, kterých se mé ruce ani nedotkly. Tento alternativní postup rozhodně doporučuji. Kdyby tohle jídlo bylo ještě navíc zdravé, klidně ho budu opakovat každý týden. :)

Na 4 porce:
350g brokolice (může být mražená, povolená), 250g mraženého hrášku, 3 vejce, 100g strouhaného čedaru, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, půl lžičky sušeného česneku, čtvrt lžičky kypřícího prášku, olej na smažení
Dip: 2 vrchovaté lžíce majonézy, 2 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu, hrst nasekané jarní cibulky (nebo třeba petrželky), 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Brokolici a hrášek 3 minuty povařte ve vroucí osolené vodě. Pak brokolici nasekejte na drobné kousky. Všechny suroviny na placičky smíchejte v míse. Pokud se vám směs zdá moc tekutá, přidejte ještě mouku - ale nebojte, směs při smažení díky sýru zpevní.

V menší misce promíchejte všechny suroviny na dip - česnek rozdrťte a soli a pepře přidejte jen trochu, tak, aby vám dip chutnal.

Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a vkládejte vždy vrchovatou lžíci placičkové směsi. Tu v pánvi trochu urovnejte do plošší placičky. Smažte na středním ohni 2-3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s dipem klidně i v počtu větším než dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat