neděle 7. ledna 2018

Zimní chlebíček

Víte, jak začíná můj oblíbený rozhovor o jídle, které jsem uvařila / upekla? Hádej, z čeho to je.
Aby to fungovalo i zde, musí být název takový...záhadný...a já trochu pochybuji o tom, že tu někdo hledá právě jídla záhadného názvu. Nu což, jednou to zkusit můžeme - už máte svůj tip? :)
Představte si, na výrobu vyobrazeného kusu pečiva byly použity celé 2 grepy. A přesto ho, zdá se spokojeně, konzumoval i někdo, kdo grep kvůli přílišné hořkosti moc v lásce nemá (to jsem předtím nevěděla, jinak by grepový chlebíček nadále spokojeně odpočíval v kuchařce).
Abych byla zcela spokojená i já, budu to nejspíš muset zkusit ještě jednou v neuspěchané podobě s polevou správné barvy a konzistence. Správný návod pro vás zveřejňuji už teď, tak si klidně vyrobte svůj dokonalý grepový chlebíček - dřív než já. :)

Na 1 biskupský chlebíček:
Těsto: 190g hladké mouky, strouhaná kůra ze dvou grepů (2 lžíce), 170g (hnědého) cukru, 120ml olivového oleje, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, čtvrt lžičky jedlé sody, čtvrt lžičky soli, 2 lžíce grepové šťávy, 80ml podmáslí
Sirup na polití: 80ml grepové šťávy, 1 lžíce cukru
Poleva na potření: 60g moučkového cukru, 1 lžíce grepové šťávy

Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou / vyložte pečicím papírem. Grepovou kůru promněte s cukrem ve velké míse. Přidejte olivový olej, promíchejte a pak po jednom zašlehejte vejce.
V jiné nádobě smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Podmáslí smíchejte s 2 lžícemi štávy. Do olejové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí. Těsto přelijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte cca 50 minut, až chlebíček nabyde, zezlátne a špejle bude po vytažení suchá.

Sirup připravíte svařením cukru a grepové šťávy.
Chvilku po upečení chlebíček vyjměte z formy, párkrát propíchněte špejlí, aby se sirup lépe vsáknul, a polijte připraveným sirupem.

Až chlebíček vychladne, okrášlete ho ještě polevou: smíchejte moučkový cukr a šťávu a výslednou hmotou potřete horní stranu chlebíčku.

A pak ochutnejte a užívejte. Grepům zdar. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat